Som investor ved du, at værdien af dine aktier eller andre aktiver kan svinge betydeligt over korte perioder. Betydelige udsving inden for korte tidsrammer kaldes volatilitet, og det er et helt centralt fænomen for enhver investeringsstrategi, da det er afgørende for både risiko og det potentielle afkast.
I denne artikel dykker vi ned i, hvad begrebet volatilitet betyder og hvordan volatiliteten på en aktie eller et andet aktiv kan måles. Du får nogle konkrete bud på, hvordan du kan navigere markedet under forskellige volatilitetsforhold med hensyn til din investeringsstrategi.
Hovedpunkterne omkring volatilitet
- Volatilitet refererer til udsving i værdien af investeringer, hvor høj volatilitet indikerer store udsving og større risici, mens lav volatilitet betyder stabilitet og mindre risici.
- Kursudviklingen på en aktie eller tilsvarende hænger sammen med både samfundsøkonomiske og politiske forhold og faktorer knyttet til den enkelte aktie.
- Volatilitet måles ved standardafvigelse og VIX-indekset; standardafvigelse kvantificerer, hvor meget aktiekurser afviger fra gennemsnittet, mens VIX afspejler markedsforventninger til fremtidige udsving.
- Strategier til at håndtere volatilitet kan omfatte investering i relativt risikofri aktiver, fokus på at undgå impulsive beslutninger og bistand fra økonomiske rådgivere for at minimere de følelsesmæssige reaktioner på markedsudsving.

Volatilitet handler om udsving i markedet
Hvad betyder ordet volatilitet?
Værdien af en aktie kan som bekendt stige eller falde betydeligt på kort tid. Begrebet volatilitet refererer til disse udsving i værdien af en investering og er et udtryk for kursudsving på aktier og andre aktiver. Det udspringer af det latinske ord “volatilis”, som betyder flyvende eller flygtig.
Det oprindelige latinske ord kan have at gøre med materialer, der fordamper let selv ved normal temperatur. Men det er også en god metafor for, hvordan kursen svinger op og ned. Udtrykket er derfor rammende, selvom det måske virker fremmed for det danske sprog.
Høj volatilitet indebærer store udsving i kursen, hvilket gør investeringen mere risikabel. Investorer kan opleve betydelige gevinster, men også store tab på kort tid. Det er typisk for ustabile finansielle markeder, hvor eksterne faktorer som politisk ustabilitet eller økonomiske kriser kan påvirke værdien af aktiver dramatisk. Visse aktivklasser har det også med at svinge mere i pris end andre.
På den anden side indikerer lav volatilitet en mere stabil pris- og kursudvikling og dermed mindre risiko for investorerne. Investeringer med lav volatilitet giver alt andet lige et mere forudsigeligt afkast, og det kan være betryggende for de investorer, der vægter stabilitet og sikkerhed i deres porteføljer højt.



Hvordan måler man volatiliteten?
Volatilitet på for eksempel aktier måles ofte som standardafvigelse. Det kvantificerer, hvor meget aktiekurserne afviger fra deres gennemsnitlige værdi over en bestemt tidsperiode. Standardafvigelsen måles i procent og giver en idé om, hvor meget en aktie kan forventes at svinge over en given tidsperiode. Når kursen svinger meget, er standardafvigelsen høj, hvilket betyder høj volatilitet.
Et andet vigtigt mål for volatilitet er VIX-indekset, også kendt som “frygtindekset”. VIX afspejler investorernes forventninger til fremtidige udsving og bruges ofte som en indikator for markedsstemningen. Når VIX stiger, signalerer det, at investorer forventer øget volatilitet i fremtiden. Det ses typisk i tider med økonomisk eller politisk usikkerhed.
For såvel daytradere som tekniske analytikere kan et vist fokus på volatilitet være afgørende for at tilpasse deres strategier til markedsudsvingene. Ved at forstå, hvordan volatiliteten ændrer sig over tid, kan disse investorer justere deres handelsaktivitet for at minimere risikoen og maksimere afkastet.
Hvad kan give høj volatilitet?
Cryptovaluta er kendt for stor volatilitet
Høj volatilitet kan skyldes en række forskellige faktorer som energiprisfluktuationer, politisk ustabilitet og geopolitiske spændinger. Udviklingen i energipriser påvirker inflationen direkte gennem husholdningernes energikøb og indirekte gennem øgede omkostninger for virksomheder. Når energipriserne stiger eller falder drastisk, kan det derfor skabe store udsving i de finansielle markeder også.
Politisk ustabilitet er en anden væsentlig faktor. Sådan noget som den russiske invasion af Ukraine kan føre til store udsving i energipriserne og skabe usikkerhed blandt både forbrugere, regeringer og investorer. Det kan hurtigt ændre markedsforholdene og øger volatiliteten.
Geopolitiske spændinger og forstyrrelser i globale forsyningskæder kan også medføre flaskehalsproblemer i leveringen af vigtige mineraler og metaller til for eksempel grøn energi. Det kan medføre høj volatilitet, idet markedet reagerer på potentielle mangler og øgede produktionsomkostninger.
Samlet set fremkaldes høj volatilitet ofte af forskellige faktorer, der skaber usikkerhed og store udsving i markedet. Dertil kommer, at visse typer af aktiver har en tendens til at svinge voldsomt i pris. Det kan hænge sammen med investoradfærd præget af spekulation, flygtig værdi og meget høj likviditet.
To typer af volatilitet
Der er to hovedtyper af volatilitet: historisk og implicit. Hver især giver de investorerne forskellige indsigter, der bidrager til at forudsige fremtidige markedsbevægelser. Mens historisk volatilitet har at gøre med tidligere prisbevægelser, er implicit volatilitet mere fremadskuende og baseret på markedsforventninger.
Historisk volatilitet måler tidligere prisudsving på markedet og bruges til at forudsige fremtidige prisbevægelser. Ved at analysere de faktiske tidligere udsving i en akties pris over et kort tidsrum kan investorer identificere mønstre og vurdere risikoen ved en aktie. At basere sig på historiske data kan dermed hjælpe en til at foretage mere kvalificerede beslutninger.
Implicit volatilitet kommer af en vurdering af sandsynligheden for prisændringer i fremtiden baseret på aktuelle markedsforhold. Den stiger normalt i et faldende marked og falder i et stigende marked. Investorer bruger implicit volatilitet som et mål for forventede fremtidige udsving i en akties pris, baseret på en analyse af markedets forventninger.
Fordele ved lav volatilitet

Lav markedsvolatilitet giver stabile afkast
Investeringer i aktiver med lav volatilitet vil alt andet lige være attraktive for investorer, der søger stabilitet og sikkerhed i deres porteføljer. Først og fremmest giver det et mere stabilt afkast. Det gør det lettere at planlægge og forudsige fremtidige økonomiske resultater og kan i sig selv være betryggende for investorer.
i mange investorers øjne udgør den mindre risiko for at tabe sine penge en anden fordel ved at investere i aktiver med lav volatilitet. Investorer, der er tættere på pensionering, eller som har lav risikotolerance, kan bruge denne stabilitet til at beskytte formuen.
En investeringsstrategi med fokus på lav volatilitet kan også hjælpe investorer med at holde kursen mod deres langsigtede mål. Når markedssvingningerne er mindre drastiske, er investorer mindre tilbøjelige til at træffe følelsesladede beslutninger baseret på kortsigtede udsving. Det hjælper dem til at træffe mere rationelle beslutninger og nå deres langsigtede investeringsmål.
Strategier til at håndtere volatilitet
For at håndtere volatilitet kan man som investor benytte forskellige strategier, der kan være med til at reducere risiko og mindske nervøsiteten ved store udsving. Noget af det mest effektive er at have relativt risikofri aktiver med i sin portefølje. Disse aktiver, der for eksempel kan være statsobligationer, kan give en stabil base, der modvirker volatiliteten i mere risikable investeringer.
En anden vigtig strategi er at dyrke et mindset, der minimere de følelsesmæssige reaktioner på markedsvolatilitet. Ved at forstå, at markedsudsving er en naturlig del af investeringsprocessen, kan investorer undgå at træffe impulsive beslutninger, der kan vise sig at være til skade for deres økonomi.
At placere sine midler i aktiver med lav volatilitet, som kontanter, kan også dæmpe nervøsiteten ved kortsigtet volatilitet. Ved at have en del af porteføljen i lav-volatilitetsaktiver kan man opnå en bedre balance mellem risiko og afkast og være rustet til fremtidig markedsuro.
Hvad kan en finansrådgiver bidrage med?
Når markedsforholdene ændrer sig hurtigt, kan det være svært for individuelle investorer at bevare roen og træffe rationelle beslutninger. Her kan en finansiel rådgiver træde til med værdifuld vejledning. Ved at adskille følelser fra investeringsbeslutninger kan rådgiveren hjælpe investoren med at undgå impulskøb eller -salg, der kan føre til unødvendige tab.
Finansrådgivere kan også hjælpe investorer med at opretholde disciplinen i perioder med volatilitet. Ved at foretage investeringer efter en veldefineret plan kan investorer undgå at blive påvirket af kortsigtede markedssvingninger og i stedet fokusere på deres langsigtede økonomiske mål.
Eksempler på investeringer med lav volatilitet

Danske statsobligationer anses for en sikker investering
Der findes forskellige typer af investeringer med lav volatilitet, som kan hjælpe investorer med at opnå stabile og forudsigelige afkast. Det kan dreje sig om passive forvaltede fonde, der investerer globalt i aktier og følger MSCI World Minimum Volatility (EUR) Index. Fonden Sydinvest Indeks Globale Aktier Lav Risiko er en af de muligheder, som er blevet populær.
Det handler om at opnå en bred eksponering til stabile markeder. Obligationer, især statsobligationer fra stabile økonomier, er kendt for deres lave volatilitet og relative sikkerhed. Defensive aktier inden for sundhedspleje og dagligvarer er også stabile investeringer, selv i ustabile markeder. Disse aktier giver investorer mulighed for at opnå stabile afkast uden at udsætte sig selv for store risici.
Risiko vs. afkast
At balancere mellem risiko og afkast er en afgørende del af enhver investeringsstrategi. Investering handler om at løbe en risiko for at opnå potentielt høje afkast, samtidig med at man undgår tab, man ikke kan bære. Hvor meget risiko man som investor kan håndtere afhænger af formålet og tidshorisonten for investeringerne – og af personlighed.
En velafbalanceret portefølje bør nok typisk inkludere en blanding af aktier og obligationer, der passer til investorens risikoprofil. Satellit-investeringer, som er investeringer uden for kernen af en portefølje, kan bruges til at tage nogle chancer med håb om en særlig gevinst eller til at diversificere yderligere.
For investorer med en høj risikoprofil kan satellitter udgøre op til 30% af de samlede investeringer, mens de for en lav risikoprofil bør udgøre max 10%. Man er nødt til at forstå forholdet mellem risiko og afkast som investorer for at kunne skabe en portefølje, der svarer til ens økonomiske mål og risikotolerance.
Konklusion: volatilitetens betydning

Din investeringsstrategi må tage højde for volatilitet
Det vigtigt for investorer at forstå, hvad volatilitet betyder, og hvordan den kan påvirke deres investeringer. Begrebet dækker over graden af udsving i kursen på en aktie eller tilsvarende og måles som standardafvigelse og via VIX-indekset.
Høj volatilitet, hvor udsvingene er store, kan skabe muligheder for store gevinster, men indebærer også større risiko. Lav volatilitet, hvor kursen svinger mindre, giver mere stabile afkast og mindre risiko, hvilket kan være ideelt for langsigtede investorer.
Ved at forstå årsagerne til høj volatilitet, kan investorer bedre forberede sig på markedets udsving. Sund risikostyring og strategier til at håndtere volatilitet er vigtige elementer i en vellykket investeringsstrategi. Ved at balancere risiko og afkast og vælge investeringer med lav volatilitet kan investorer opnå deres økonomiske mål med større sikkerhed.



Ofte stillede spørgsmål
Volatilitet refererer til udsving i værdien af en investering og angiver kursudsving på aktier og andre aktiver. Høj volatilitet indebærer større risiko med store udsving, mens lav volatilitet indikerer mere stabil kursudvikling med mindre risiko.
Volatilitet måles ofte ved at beregne standardafvigelsen, der kvantificerer afvigelsen af aktiekurser fra deres gennemsnit over en bestemt periode. VIX-indekset bruges også som en målestok for markedsvolatilitet.
Høj volatilitet på markedet kan have forskellige årsager, herunder udsving i energipriser, politisk ustabilitet og forstyrrelser af forsyningskæder, der skaber usikkerhed og store udsving i markedet.
Historisk volatilitet bruger tidligere prisudsving til at forudsige fremtidige prisbevægelser. Implicit volatilitet derimod er en vurdering af sandsynligheden for prisændringer baseret på aktuelle markedsforhold.
Du kan håndtere volatilitet ved at investere i aktiver med lav volatilitet og lav risiko for at reducere risikoen i din portefølje, samt fokusere din tankegang på at minimere følelsesmæssige reaktioner og eventuelt involvere en finansrådgiver.
Måske du også kunne være interesseret i:
De bedste investeringsplatforme i 2024
Grøn investering er fremtiden. Sådan kommer du i gang