Når du som dansker kaster dig ud i at investere på egen hånd er det ret vigtigt at kende beskatningsreglerne på området. Din gevinst beskattes nemlig forskelligt afhængigt af, hvilken type investering der er tale om. Udbytteskat, som skal betales af udbetalinger fra virksomheder du har aktier i, falder under kategorien aktieindkomst.
Men hvad falder under betegnelsen udbytte i skattemæssig forstand, hvordan beregnes den endelige skat på det udbetalte udbytte og hvor meget skal du betale? Hvad skal du være opmærksom på, når du som aktieindehaver får udbetalt udbytte fra danske eller udenlandske selskaber?
- Udbytteskat er en skat på det udbetalte udbytte og skal betales af alle aktionærer i henhold til dansk skatteret.
- I 2024 er den grundlæggende skattesats for udbytte 27% for beløb op til 61.000 kr., mens beløb over dette beskattes med 42%.
- Korrekt indberetning af udbytte er afgørende for skattebetalingen, og automatisk indberetning fra danske depoter forenkler processen.
I denne artikel gennemgår vi reglerne for udbytteskat og hvordan du indberetter korrekt til Skattestyrelsen. Vi giver også praktiske tips til at undgå nogle af de mest almindelige fejl.



Udbytteskat – hvad vil det sige?

Hvad er udbytteskat?
Skattevæsenet i Danmark skelner mellem aktieindkomst og kapitalindkomst. Såvel gevinst ved salg af aktier som udbytte udbetalt af en virksomhed, som du har aktier i beskattes efter reglerne for aktieindkomst.
Udbytte, hvor aktionærerne får udbetalt en andel af selskabets overskud, kaldes også dividende. Det er en form for overskudsdeling, hvis størrelse fastsættes på selskabets generalforsamling. Udbytteskat er så den skat, aktionærerne betaler af det udbytte, selskabet udlodder af sit overskud.
- Udbytteskat er en skat, der pålægges det udbetalte udbytte fra aktier et udbyttebetalende selskab.
- Enhver indkomst fra udbytte vil blive beskattet i henhold til gældende dansk skatteret.
- Denne skat sikrer, at både selskabet og aktionærerne bidrager til samfundets økonomi.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at man altid skal betale udbytteskat af det modtagne udbytte – også hvis der er tale om udenlandske virksomheder.
Hvad er udbytte for noget?
Udbytte er en andel af et selskabs overskud, som udbetales til aktionærerne. Størrelsen af udbyttet fastsættes af selskabets bestyrelse og godkendes på generalforsamlingen. For at modtage udbytte skal aktionærerne eje aktien på dagen før udbetalingsdagen, også kendt som X-dagen.
Typisk udbetaler virksomheder udbytte en gang om året. Der findes dog også virksomheder, der udlodder udbytte flere gange om året. Det gælder for eksempel den danske medicinalgigant Novo Nordisk, der udbetaler to gange årligt. Når et selskab udbetaler udloddet udbytte, kan aktiekursen godt falde, da der trækkes midler ud af virksomheden.
Beregning og satser for udbytteskat i 2024
Udbytte beskattes efter en forholdsvis enkel beregningsmetode sammenlignet med andre former for kapitalindkomst. Udbytteskatten beregnes som en fast procentdel af det modtagne udbytte. I 2024 er den grundlæggende skattesats for udbytte 27% for beløb op til 61.000 kr. Det er en stigning fra 2023, hvor beløbsgrænsen var 58.900 kr.
Hvis du for eksempel modtager et udbytte på 50.000 kr., vil du skulle betale 27% af det beløb i skat. Dermed bliver den endelige udbytteskat 13.500 kr. Hvis det modtagne udbytte overstiger 61.000 kr., beskattes den overskydende del med en højere sats på 42%. Denne progressive skatteordning flugter med grundprincipperne i det øvrige danske skattesystem.
Disse satser sættes rutinemæssigt op år efter år, så det er en god idé at konsultere deres hjemmeside eller en skatterådgiver for de nyeste oplysninger. Ved at holde sig opdateret om de aktuelle satser kan man bedre planlægge sine investeringer og undgå ubehagelige overraskelser.
Indberetning af udbytte til Skat

Selskaber skal indberette udbytteskat på Skats hjemmeside
Det er vigtigt at sikre, at eventuelt udbytte, tab og gevinst på værdipapirer bliver korrekt angivet i årsopgørelsen. Ved selskabets udbetaling af udbytte skal der indeholdes 27% i kildeskat, men det er stadig dit ansvar at sikre, at alle oplysninger indberettes korrekt.
Fristen for at indberette udbytteskat er senest den 10. i måneden efter vedtagelsen. Udbytte indberettes til Skattestyrelsen af det udloddende selskab via SKAT Erhverv efter godkendelse af årsrapporten og selskabets oplysningsskema. Hvis du ejer aktier i udlandet, skal du selv indberette dit udbytte til de danske skattemyndigheder.
Desuden skal du som investor være opmærksom på de værnsregler, der skal forhindre skatteunddragelse, så du ikke utilsigtet overtræder dem og pådrager dig yderligere skatteforpligtelser. Disse regler sikrer, at udbytte, der strømmer gennem flere selskaber, bliver korrekt beskattet og forhindre, at indkomst undgår beskatning ved at blive flyttet gennem forskellige jurisdiktioner.
Automatisk indberetning fra dansk depot
Når du modtager udbytte fra danske depoter, bliver oplysningerne automatisk indberettet til Skattestyrelsen. Det system gør det lettere for investorer at overholde skattereglerne, da de finansielle institutioner håndterer indberetningen. Det betyder, at du som investor ikke behøver at bekymre dig om at indberette dit udbytte manuelt. Det minimerer risikoen for fejl.
Korrekt indberetning er afgørende for, at skattemyndighederne kan beregne udbytteskatten rigtigt. Ved automatisk indberetning sikres det, at alle nødvendige oplysninger sendes direkte til skattemyndighederne. Det inkluderer både størrelsen af det modtagne udbytte og den indeholdte skat – uanset om der betales for eksempel kvartalsvist, halvårligt eller årligt udbytte.
Ekstraordinært udbytte
Ekstraordinært udbytte er en type udbytteudlodning, der kan ske uden for den normale periodiske udlodning. Sådanne udbytter kan forekomme i særlige tilfælde, hvor selskabet har opnået ekstraordinært store overskud eller ønsker at returnere kapital til aktionærerne hurtigere end normalt.
Hvor et ordinært udbytte skal medtages i indkomsten i det år hvor udbyttet er deklareret på generalforsamlingen uanset udbetalingstidspunktet skal ekstraordinært udbytte medtages i indkomsten i udbetalingsåret. Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler for at sikre, at du betaler den korrekte skat af det ekstraordinære udbytte.
Vær særligt opmærksom på udenlandsk udbytte
Hvis du ejer udenlandske aktier i et depot i udlandet, kan du ikke læne dig op ad en automatisk indberetning til Skat af dit afkast. Det er dog stadig skattepligtigt og det er dit ansvar selv at indberette dit udbytte til Skat. Det kan være en mere kompleks proces, da du skal sikre, at alle oplysninger er korrekte og indsendes til tiden.
Indberetningen skal ske på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du kan finde de nødvendige formularer og vejledninger. Selvstændig indberetning kræver, at du holder nøje regnskab over alle modtagne udbytter og de skatter, der er blevet indeholdt i udlandet.
Det er vigtigt at være opmærksom på fristerne for indberetning for at undgå bøder og andre sanktioner. Ved korrekt indberetning sikrer du, at du betaler den rette skat af dit udbytte og undgår dobbeltbeskatning. Herunder går vi mere i dybden med de særlige regler omkring beskatning af udbytte fra udenlandske selskaber.
Udbytte fra udenlandske virksomheder

McDonalds er en kendt udbyttebetalende virksomhed
Udbytte fra udenlandske virksomheder beskattes anderledes end udbytte fra danske selskaber. Mens udbytte fra danske selskaber beskattes som aktieindkomst, beskattes udbytte fra udenlandske selskaber efter det pågældende lands skattesats og regler.
Det kan betyde, at du skal betale skat i både det land, hvor virksomheden er hjemmehørende, og i Danmark, hvor du bor. For ikke at snyde dig selv og betale for meget i skat skal du sørge for at sætte dig ind i reglerne og de aftaler, Danmark har indgået med andre lande om den form for beskatning.
Risiko for dobbeltbeskatning
Når en person eller virksomhed beskattes af det samme indkomstbeløb i to forskellige lande taler man om dobbeltbeskatning. Konkret kan folk, der investerer i udenlandske virksomheder, komme til at betale skat både i det land, hvor virksomheden opererer, og i Danmark.
For at undgå denne situation er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke dobbeltbeskatningsaftaler der eksisterer mellem Danmark og de lande, hvor du investerer. Ved at have sat dig ind i disse aftaler kan du minimere risikoen for dobbeltbeskatning og sikre, at du ikke betaler mere skat end nødvendigt.
Det kan være en idé at rådføre sig med en investerings- eller skatteekspert for at få den bedste rådgivning om, hvordan man bedst håndterer udbytteskat på sine udenlandske investeringer. Det kan gøre dine investeringer mere profitable og mindre komplicerede at administrere.



Refusion af indeholdt udbytteskat
Som udgangspunkt beskattes udenlandsk udbytte med 15 % i selskabets hjemland, og den resterende skat op til de gældende satser betales i Danmark. Du kan dog opleve, at lande tilbageholder mere end 15 %. Det skyldes, at der kan være variationer i det aftaler, Danmark har med de pågældende lande.
Hvis den indeholdte udbytteskat overstiger den skattesats, som er fastsat i dobbeltbeskatningsoverenskomsten, kan du søge om refusion af den ekstra skat. Refusion er kun mulig for den andel af skatten, der overstiger den fastsatte sats i dobbeltbeskatningsoverenskomsten. For at få refunderet for meget betalt udbytteskat, skal du
- Indhente en blanket fra det pågældende land og udfylde den.
- Sende blanketten til Skat til påtegning af skattepligt i Danmark med dokumentation for det udbetalte udbytte.
- Få blanketten tilbage fra Skat og sende den videre til skattemyndigheden i det pågældende land.
Selv når der ikke er en dobbeltbeskatningsaftale, kan investorer anmode om refusion af for meget betalt udbytteskat.
Hvordan undgår man fejl i udbyttebeskatning?
For at undgå fejl i udbyttebeskatning er det vigtigt at føre nøje regnskab over alle modtagne udbytter og de skatter, der er blevet betalt. Her er nogle tips til at sikre korrekt indberetning:
- Sørg for at indberette dit udbytte korrekt og til tiden for at undgå bøder og andre sanktioner.
- Brug digitale værktøjer eller en skatterådgiver til at holde styr på dine udbytteindkomster.
- Gennemgå dine optegnelser regelmæssigt for at sikre, at alt bliver indberettet korrekt.
På den måde kan du minimere risikoen for fejl i din udbyttebeskatning. Der er mange investeringsplatforme at vælge imellem, og du skal være opmærksom på, om den du har valgt automatisk indberetter til skattevæsenet i Danmark.
Regelmæssig gennemgang af dine investeringer og de relevante skatteregler kan hjælpe dig med at slippe uden om fejlene. Hold dig opdateret om eventuelle ændringer i skattereglerne, der kan påvirke dine investeringer. Ved at være proaktiv og opmærksom på detaljerne kan du minimere risikoen for fejl og maksimere dine afkast.
Opsamling: sådan håndterer du udbytteskatten

Sydbank er kendt for sine udbyttebetalinger
Udbytte er den overskudsdeling mellem aktionærer, som et selskab kan vælge at udlodde, og du skal som modtager af sådanne udbytter være opmærksom på, at de er skattepligtige. Med den rette viden kan du undgå de fleste fælder og sikre, at du betaler den korrekte skat.
Udbytte beskattes som aktieindkomst, og her er satsen i 2025 på 27 % for beløb op til 61.000 kr. og 42 % for beløb der over. Hold dig generelt opdateret om ændringer i skattereglerne og satserne – brug eventuelt professionelle rådgivere, når det er nødvendigt.
Den automatiske indberetning til Skattestyrelsen fra danske depoter gør processen enklere. Det betyder, at den påkrævede udbytteskat automatisk blive beregnet og indberettet til skattemyndighederne når du modtager udbytte af danske aktier. Derfor er det særligt for udenlandske aktier, du skal være opmærksom.
Skattemyndighederne i det land, hvor selskabet hører hjemme vil typisk trække 15 % i skat. De Mange af dem har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark, der skal reducere den skat, som udenlandske investorer betaler på udbytter. Disse aftaler forhindrer beskatning i både udbyttebetalende land og modtagerens hjemland. Du kan søge refusion af for meget betalt udbytteskat.



Ofte stillede spørgsmål
Udbyttebetalende selskaber er aktieselskaber, der udbetaler en del af overskuddet som udbytte til aktionærerne. Størrelsen af udbyttet fastsættes af bestyrelsen og godkendes af generalforsamlingen.
Udbytteskat er en skat, der pålægges penge modtaget som udbytteudbetaling fra aktieselskaber. Udbytteskatten i 2024 er 27% for beløb op til 61.000 kr. og 42% for beløb over dette.
For at undgå dobbeltbeskatning på udenlandske udbytter skal du være opmærksom på dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og det relevante land.
Du skal indberette udbytte fra udenlandske aktier selvstændigt via Skattestyrelsens hjemmeside. Det er vigtigt at sørge for korrekt indberetning for at undgå eventuelle problemer med din skat.
For at søge om refusion af indeholdt udbytteskat i udlandet, skal du udfylde en blanket fra det pågældende land, få en påtegning hos Skat og sende den videre til den udenlandske skattemyndighed.
Måske du også kunne være interesseret i:
Beskatning af aktier: Sådan undgår du at betale for meget
Hvad er smartest – aktiesparekonto eller månedsopsparing?
Aktiesparekonto: fordele og ulemper