Investering i ETF’er handles som aktier, og det kan være en attraktiv mulighed for både nye og erfarne investorer. Investering i ETF’er giver mulighed for diversificering og fleksibilitet.
- ETF’er tilbyder investorer en effektiv måde at diversificere deres porteføljer ved at investere i en bred vifte af aktiver med lave omkostninger.
- Valget mellem passiv og aktiv investering i ETF’er er vigtigt, hvor passive ETF’er typisk tilbyder lavere omkostninger og bedre langsigtede resultater.
- Investorer skal være opmærksomme på likviditet, skat og risici ved investering i ETF’er for at træffe informerede beslutninger.
Denne artikel forklarer, hvad ETF’er er, deres fordele, og hvordan du kommer i gang med investering i disse fonde.



Hvad er en ETF?

ETF’er kan være eksponeret mod forskellige aktiver
En ETF, eller exchange traded fund, er en type investeringsfond, der handles på børser, ligesom aktier. Det betyder, at deres kurs opdateres konstant, og investorer kan handle til mere nøjagtige priser. Det at ETF’er handles på børsen i realtid er en af de største forskelle mellem ETF’er og traditionelle investeringsforeninger.
ETF’er investerer i forskellige aktiver som aktier, obligationer og råvarer. Det giver investorer mulighed for at sprede deres risiko på tværs af mange forskellige værdipapirer. Der findes mange forskellige typer af ETF’er, der hver især tilbyder unikke muligheder for diversificering og investering. Det kan overodnet dreje sig om
- Aktiebaserede etf’er, der investerer i aktierne i virksomheder og følger deres præstationer, hvilket giver investorer mulighed for at opnå afkast baseret på aktiemarkedets bevægelser. Disse ETF’er er ideelle for dem, der ønsker eksponering mod specifikke sektorer eller markeder.
- Obligations-ETF’er, der fokuserer på investeringer i forskellige typer obligationer, herunder statslige og virksomhedsobligationer. Disse ETF’er er typisk mindre volatile end aktiebaserede ETF’er og kan tilbyde en stabil indkomststrøm.
- Råvare-ETF’er, derer skabt til at følge prisudviklingen af bestemte råvarer som guld eller olie, hvilket giver investorer mulighed for at drage fordel af prisændringer i råvaremarkedet.
Der findes også mere specialiserede ETF’er, såsom gearede ETF’er, der låner midler for at forstørre investeringerne, hvilket kan medføre højere risici og omkostninger. Branche-ETF’er investerer i specifikke sektorer som teknologi, olie eller lægemidler og følger deres præstationer, hvilket giver investorer mulighed for at fokusere på specifikke økonomiske segmenter.
Et populært aktiv for investorer

ETF’er kan give indirekte eksponering mod brancher i vækst
ETF’er har opnået enorm popularitet globalt, med titusindvis af milliarder investeret i dem verden over. Denne popularitet skyldes i høj grad også deres alsidighed og evne til at give investorer adgang til en bred vifte af aktiver gennem en enkelt fond.
ETF’erne er meget likvide aktiver i og med at de handles frit på børserne, hvilket gør det let at handle dem, selv under volatile markedsforhold. De risici og ulemper, som også følger med ETF-investering vender vi tilbage til senere. Først ser vi på noget af det attraktive ved denne aktivklasse.
En genvej til diversificering
ETF’er har en høj grad af diversificering indbygget. En ETF kan for eksempel være designet til at følge et givent indeks, som S&P 500. Det betyder, at investoren får eksponering mod alle etf’er, der indgår i dette indeks. Mange investorer vælger at investere i flere ETF’er og eventuelt inkludere både aktiebaserede ETF’er og obligations-ETF’er for at sprede deres risiko yderligere.
Ved at investere i en ETF, der omfatter hundreder eller endda tusinder af aktier eller obligationer, kan investorer reducere risikoen for store tab, som kunne opstå ved investering i enkelte aktier eller obligationer. Dette gør ETF’er spændende for både nye og erfarne investorer, der søger at opbygge en robust og diversificeret portefølje.
Lave omkostninger en stor fordel
En af de mest tiltalende fordele ved ETF’er er deres lave løbende omkostninger sammenlignet med traditionelle investeringsforeninger. For eksempel tilbyder SaxoInvestor et bredt udvalg af ETF’er med lave forvaltningsomkostninger.
Det gør det muligt for investorer at maksimere deres afkast ved at minimere udgifterne. Lavere omkostninger betyder, at en større del af dit afkast forbliver i dine hænder, og det kan have en betydelig indvirkning på din samlede investeringssucces over tid.
Globale aktier og udenlandske børser
ETF’er giver investorer en let adgang til eksponering mod globale aktier og udenlandske børser. Ved at investere i ETF’er kan du nemt få adgang til markeder over hele verden, herunder både udviklede og nye markeder. Det åbner for at drage fordel af vækst i forskellige regioner og sektorer.
ETF’er, der følger udenlandske børser, kan også tilbyde lavere gebyrer og en enkel købs- og salgsproces. Det gør dem interessante for dem, der ønsker at diversificere deres portefølje med globale aktier. Uanset om du er interesseret i amerikanske teknologiaktier, europæiske blue-chip-aktier eller asiatiske vækstaktier, kan ETF’er give dig den nødvendige eksponering.
Investering i ETF’er – det skal du overveje
ETF’er kombinerer som beskrevet oven for lave omkostninger, stor spredning og høj likviditet. Det gør dem til et attraktivt valg for investorer, der søger at bygge en solid og diversificeret portefølje uanset erfaringsbaggrund og investeringsmål. Men der er nogle ting, du skal overveje, når du vil i gang med ETF-handel.



Passiv vs. aktiv investering i ETF’er
Som ETF-investor skal man overveje, om man vil følge en aktiv eller en passiv strategi – eller en kombination af de to. Passiv investering er populært blandt investorer, der ønsker en enkel og billig måde at opnå markedsafkast på.
De fleste ETF’er er passivt forvaltede og følger et givent indeks; de forsøger simpelthen at matche afkastet af det indeks, de følger. Det gør dem ofte mere omkostningseffektive, da de ikke kræver dyre fondsforvaltere.
Aktive ETF’er, derimod, forsøger at overgå markedet gennem aktiv forvaltning og investering i specifikke aktiver eller sektorer. Disse fonde har generelt højere omkostninger, hvilket kan kræve højere afkast for at retfærdiggøre de ekstra udgifter.
- Selv en omkostningsforskel på blot et procentpoint kan have en stor indvirkning på investorens samlede afkast over tid.
- Mange investorer vælger passivt forvaltede ETF’er for at drage fordel af deres lavere omkostninger og langsigtede stabilitet.
- Passiv forvaltning kræver mindre aktiv overvågning fra investoren, hvilket kan være praktisk for mange.
Studier har vist, at passive indeksfonde ofte outperformer aktive fonde over tid. Det gør dem til et bedre valg for langsigtede investorer.
Sådan beskattes ETF-investeringer
I Danmark er beskatningen en vigtig faktor for investorer. En justering af reglerne for beskatning i 2020 betyder, at nogle ETF’er beskattes som aktieindkomst i stedet for som kapitalindkomst. Det gælder de ETF’er, der hovedsageligt investerer i aktier.
Lige som med en dansk investeringsforening, hvor beskatningen kan variere, er det vigtigt at forstå beskatningsforskellene for ETF’er for at træffe de rigtige investeringsbeslutninger og for at undgå behagelige overraskelser som skattesmæk.
Aktieindkomst op til 61.000 kr. årligt (i 2024) beskattes med 27% og 42% for årlige afkast over dette beløb. Afkast fra ETF’er beskattes efter princippet for lagerbeskatning. Det betyder, at gevinst eller tab skal afregnes hvert år, uanset om investeringen er realiseret.
Kapitalindkomst beskattes typisk med en lavere sats end aktieindkomst, hvilket kan påvirke dine investeringer. Derudover er det muligt at modregne tab fra ETF-investeringer i fremtidige gevinster fra både aktie- og kapitalindkomst.
Risici ved investering i ETF’er
Al investering indebærer en vis risiko – det er det man som investor præmieres for med et afkast. Også investering i ETF’er medfører visse risici, som investorer bør være opmærksomme på. Med den rette indsigt og en gennemtænkt strategi kan du mindske risikoen for tab betydeligt.
- Markedsrisiko/allokeringsrisiko. Risikoen for, at investeringen kan miste værdi på grund af markedssvingninger, såsom pludselige fald i aktiekurser, kaldes markedsrisiko. Mere specifikt kan der for ETF’er være en allokeringsrisiko. Det er risikoen forbundet med, at ETF’en kan have en overvægt af bestemte aktier eller sektorer, som gør den udsat.
- Likviditetsrisiko. Hvor let det er at købe og sælge et aktiv kan have stor betydning for dig som investor. ETF’er betragtes generelt som let omsættelige. Men hvis handelsvolumen på en ETF er lav kan det være vanskeligt at sælge på det rette tidspunkt eller man kan være nødt til at acceptere en lav salgspris. Det kaldes likviditetsrisiko.
- Valutarisiko. Når aktiver i ETF’er handles i forskellige valutaer, kan en svækkelse af den eller de valutaer, man er eksponeret for, medføre et tab. Det kaldes for valutarisiko. Det er vigtigt at være opmærksom på handelsvalutaen, også fordi vekslingsomkostninger kan betyde yderligere omkostninger, men ikke nødvendigvis øger valutarisikoen.
Det er værd at bemærke, at man som som investor stadig vil eje de underliggende aktiver i tilfælde af konkurs hos en ETF-udbyder, herunder udenlandske værdipapirer. Disse opbevares af en separat depotbank og det eliminere en af de potentielle risici.
Hvordan vælger man den rette ETF?
Det er vigtigt at undersøge de specifikke fonde, du overvejer at investere i,da valg af den rette ETF er afgørende for din investeringssucces. Du kan blandt andet have disse faktorer med i betragtning:
- ETF’er med høj likviditet og stor handelsvolumen er lettere at købe og sælge. Høj likviditet kan reducere handelsomkostningerne.
- Hvilke valutaer de underliggende aktiver handles i – ustabile valutaer kan gøre dit afkast svært at forudse.
- Sammensætning af fondens investeringer: aktivklasser og eventuelle fokusområde skal helst passe med din risikovilje og dine præferencer.
- Fondens struktur, omkostningsniveau og regulering under relevante og troværdige myndigheder som EU eller tilsvarende.
Ved at tage disse faktorer i betragtning kan du vælge de ETF’er, der bedst passer til dine investeringsmål og risikotolerance, og dermed opnå et bedre afkast. Det kan godt kræve lidt research, men det kan finde hjælpemidler derude.
Platformen Nordnet One har for eksempel en ETF-screener. Den kan hjælpe med at finde de mest passende ETF’er baseret på regioner og temaer. Desuden kan historisk performance give et hint om fondens opførsel under forskellige markedsforhold – men det er ikke en garanti for fremtidigt afkast!



Hold øje med de samlede omkostninger
De samlede årlige omkostninger er en væsentlig faktor for de fleste investorer, da høje handelsomkostninger kan udhule gevinsten ved investeringen. Også ved en ETF kan omkostningerne påvirke dit samlede afkast betydeligt, så det er vigtigt at vælge fonde og platforme med lave årlige omkostninger. En platform som Nordnet One har et konkurrencedygtigt omkostningsniveau.
Der kan også være adgang til særlige services og hjælpemidler uden beregning, som kan vejes op i mod det generelle omkostningsniveau. Hos Norm Invest bliver man tilbudt gratis investeringsplaner og anbefalinger, som kan hjælpe en med at træffe sine valg i forbindelse med ETF-investering.
Spreads og sporingsforskelle
Overvej størrelsen og handelsvolumen af ETF’er for at sikre bedre likviditet og lavere spreads. Den gennemsnitlige forskel mellem købs- og salgspriser for ETF’er er typisk mindre, hvilket sparer investorer penge.
For at få succes med ETF-investering er det vigtigt at vælge ETF’er, der følger deres underliggende indeks så tæt som muligt for at minimere sporingsforskellen. Investering i fysiske ETF’er kan mindske risikoen i forhold til syntetiske ETF’er, der bærer modpartsrisiko.
EU-regulerede UCITS-ETF’er
Invester eventuelt i UCITS-godkendte ETF’er for en sikkerheds skyld, da de tilbyder beskyttelse og regulering på niveau med danske investeringsforeninger. Der nemlig tale om fonde, der følger et regelsæt fra EU om spredning af værdipapirerne, investorbeskyttelse og lignende – ligesom investeringsforeninger.
UCITS er en forkortelse for Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities. Hvis en ETF følger dette regelsæt, vil forkortelsen UCITS indgå i selve navnet. Du kan som dansk investor også købe amerikanske ETF’er. Her vil forkortelsen UCITS ikke indgå i navnet, da de ikke er reguleret efter disse EU-regler.
Hvordan køber man ETF’er?
At købe ETF’er er en relativt simpel proces, især med de mange tilgængelige platforme og mæglere. Nordnet, Saxo Bank og eToro er blandt de mest populære mæglere inden for handel med ETF’er. Hver af disse platforme tilbyder forskellige fordele og funktioner, der kan hjælpe dig med at finde og handle de bedste ETF’er til konkurrencedygtige priser.
- Saxo Bank er en dansk platform, der blandt andet er kendt for sin avancerede teknologi og brugervenlige interface.
- Nordnet er en populær mæglertjeneste, der giver investorer mulighed for at handle ETF’er og tilbyder også omfattende analyseværktøjer til nordiske aktier.
- eToro er en social handelsplatform, der gør det muligt for brugere at investere i ETF’er samt følge og kopiere andre investorer.
Lad os dykke ned i detaljerne for hver af disse tre platforme.
ETF-handel gennem SaxoInvestor

Oprettelse sker på SAXO Banks hjemmeside
SaxoInvestor tilbyder et bredt udvalg af populære ETF’er, herunder tematiske aktie-ETF’er som dem, der fokuserer på grøn energi og automatisering. Platformen er kendt for sine lave kurtageniveauer og generelt konkurrencedygtige handelsomkostninger.
Brugeroplevelsen hos SaxoInvestor får generelt positiv feedback. Mange investorer roser platformen for dens brugervenlighed og effektive kundeservice. Sammen med det rimelige omkostningsniveau gør det platformen interessant for både nybegyndere og erfarne investorer.
Nordnet One som ETF-platform

Oprettelse som bruger Nordnets hjemmeside
Nordnet One er et fleksibelt investeringsprodukt udbudt af handelsplatformen Nordnet, der samler internationale fonde tilpasset forskellige risikoprofiler. En af de største fordele ved Nordnet One er de lave årlige omkostninger, som kun er 0,50%.
Nordnet One tilbyder tre forskellige investeringsfonde: Nordnet One Forsigtig, Nordnet One Balance og Nordnet One Offensiv. Samlet henvender de sig til et bredt spektrum af investorer og følger en indeksstrategi med løbende rebalancering for at opretholde lave omkostninger og det valgte risikoniveau. Dette gør Nordnet One til en attraktiv løsning for langsigtede investeringer.
Handel med ETF’er gennem eToro

Oprettelse på eToros hjemmeside
eToro er en social handelsplatform, der hævder at være verdens største af sin slags. En af de unikke funktioner ved eToro er CopyTrading, som giver brugerne mulighed for at kopiere handler fra topinvestorer i realtid. Det kan være en fordel for nye investorer, der ønsker at lære af erfarne handlere.
Platformen giver adgang til at investere i både danske og udenlandske aktier, ETF’er, indeksfonde, kryptovalutaer og råvarer. Minimumsindbetalingen for danske brugere på eToro er 100 dollars eller ca. 700 danske kroner, og platformen har fået en god bedømmelse på Trustpilot med en score på 4.2 ud af 5.
Andre mæglere i Danmark
Der er også andre mæglere og handelsplatforme end SaxoInvestor, Nordnet og eToro tilgængelige i Danmark. En af disse er Skilling. De tilbyder en mobilhandelsapp med kommissionsfrie aktiehandler, der dækker 700 aktier på tværs af 17 udenlandske børser.
Platformen Plus500 er kendt for sin transparente gebyrstruktur og giver adgang til mere end 2000 CFD’er på aktier uden kommission. Udbyderen Eightcap tilbyder en række handelsplatforme som den gratis valuta-app MetaTrader 4 og TradingView – velegnede for detailhandlere med over 900 tilgængelige markeder.



Konlusion: Investering i EFT’er

Man behøver ikke at være professionel for at investere i ETF’er
En ETF er en investeringsfond, der handles på børsen – der af navnet, som er en forkortelse for Exchange Traded Fund. De repræsenterer en fleksibel og omkostningseffektiv måde at investere på, uanset om du er nybegynder eller erfaren investor. Det kan også være en genvej til diversificering, da hver enkelt fond er eksponeret mod flere aktiver.
Hvor bredt og hvordan de enkelte ETF’er er eksponeret afhænger af type og eventuelt fokus. Kun ved at forstå de forskellige typer af ETF’er, og hvordan de fungerer, kan du træffe oplyste beslutninger og optimere din investeringsstrategi.
Uanset din investeringsstrategi kan ETF’er udgøre en værdifuld tilføjelse til din portefølje, og de er som udgangspunkt lette at omsætte. Men husk altid at orientere dig omkring muligheder og omkostninger hos forskellige platforme og mæglere, og vælg dem, der bedst opfylder dine behov og mål.
Ofte stillede spørgsmål
ETF er en forkortelse for Exchange Traded Funds. Betegnelsen dækker investeringsfonde, der handles frit på børser som aktier.
Der findes en helt stribe af investeringsplatforme, hvor du som dansk investor kan finde ETF’er at handle med. eToro, Nordnet og Saxo er alle tre populære valg.
Minimumsindbetalingen for danske brugere på eToro er 100 dollars, mens der ikke er noget minimusmindskud hos Saxo Bank. På Nordnets månedsopsparing kan du investere for ned til 100 kr. om måneden.
SaxoInvestor tilbyder en række funktioner såsom artikler, analyser, investeringsinspiration samt en ugentlig podcast kaldet ‘Børssnak’, der er designet til at støtte investorer i deres beslutninger. Dette gør det til et værdifuldt værktøj for dem, der ønsker at holde sig informeret.
SaxoInvestor vurderes at have en generelt positiv brugeroplevelse og kundeservice. Brugerne fremhæver tilfredshed med platformens funktioner og support.
CopyTrading-funktionen på eToro giver brugerne mulighed for at kopiere handler fra topinvestorer i realtid, hvilket kan være en fordel for dem, der er nye inden for investering.
Måske du også kunne være interesseret i:
De bedste investeringsplatforme i 2024
Er du til passiv investering? Disse fem ETF’er er et godt bud til din portefølje
Vil du lave den bedste investering 2024? Så skal du overveje det her