Hvornår er man egentlig gammel nok til at handle med aktier? Juridisk er svaret simpelt, i Danmark skal du være mindst 18 år for selvstændigt at handle med værdipapirer. Men der findes alligevel muligheder for unge under 18 med interesse for investering.
Investering kan være et godt alternativ til opsparing, og jo tidligere man kommer i gang, jo større formue kan man nå at akkumulere. Hvis du er under 18, kan du faktisk investere med samtykke fra dine forældre eller værge. I denne artikel gennemgår vi de specifikke krav og forskellige muligheder for unge investorer og deres forældre.

Hvor gammel skal man være for at købe aktier?
Den korte version
- Unge under 18 år kan kun investere i aktier med forældres eller værges samtykke og deltagelse, da de endnu ikke har lov til selvstændigt at oprette en aktiekonto.
- Forældre eller værger skal godkende alle investeringer og transaktioner for mindreårige, og de skal indsende nødvendige dokumenter som fødselsattest og billedlegitimation ved oprettelse af investeringskontoer.
- Unge investorer kan drage fordel af frikortet ved at investere i akkumulerende fonde for at undgå skat; aktieindkomst bliver beskattet, mens kapitalindkomst fra fonde kan medregnes i frikortet.
Selvom du endnu ikke er fyldt 18 år, kan du altså stadig være en aktiv deltager på aktiemarkedet. Men ikke uden indblanding fra en forældre eller værge. Vi vil nu uddybe nogle af de aspekter ved investering som mindreårig, som vi kort har ridset op.



Alderskrav for at købe aktier
Når det kommer til at købe og sælge aktier, er der klare alderskrav, der skal overholdes. I Danmark er loven sådan, at man skal være mindst 18 år for selvstændigt at kunne oprette en aktiekonto og handle med aktier. Det skyldes, at det at handle med finansielle instrumenter kræver en vis modenhed og at man ikke er myndig i juridisk forstand før man er fyldt 18 år. Yngre investorer er dog ikke helt udelukket fra aktiemarkedet.
Mindreårige investorer kan nemlig komme i gang med at investere, men det kræver involvering af forældrene eller en værge. Indtil den unge fylder 18 år vil det være dem, der formelt disponerer over kontoen og træffer de endelige beslutninger omkring investeringerne. Det er for at sikrer, at de unge får den nødvendige vejledning og støtte undervejs så de investerede penge bliver håndteret med omhu.
Mindreårige investorer
Selvom du måske har en brændende interesse for investering, vil dine forældre eller værge skulle godkende og overvåge dine handler frem til din 18-års fødselsdag. Indtil da har de kontrol over kontoen, men når du fylder 18 år, vil du have mulighed for at hæve pengene selv. Bedsteforældre kan desværre ikke oprette et depot eller en konto for dig.
Forældrene eller værgen skal også være med ved oprettelsen af investeringskontoen og godkende alle transaktioner. Det betyder, at de skal verificere deres identitet og være klar med den dokumentation, der måtte kræves ved oprettelsen.
Desuden kræver det, at forældrene eller værgen underskriver ansøgningsformularerne og måske også opretter en fuldmagt, så de kan handle på vegne af den mindreårige. Dette er et krav, som banker og mæglere håndhæver for at sikre, at alle investeringer bliver foretaget med den nødvendige godkendelse.
Investering vs. børneopsparing

Mange har en børneopsparing i en almindelig bank
Når det kommer til at investere, kan du vælge at bruge dine egne penge eller benytte børneopsparinger. Der kan ligge en skattefordel i børneopsparinger, og de kræver ikke den grad af aktiv involvering, som aktiehandel gør. Børneopsparinger kan vokse betragteligt, især hvis man udnytter barnets personfradrag, som giver mulighed for at investere op til 1 million kroner uden at betale skat af afkastet.
Investering af egne penge giver dig på den anden side mere kontrol over din formuepleje og ansvar for dine beslutninger. Det kan være en god mulighed for at lære om økonomisk ansvar og konsekvenserne af dine beslutninger. Det kan også være et fælles projekt for barn og voksen i periode, hvor det måske ellers har fået sværere ved at finde meningsfulde fællesaktiviteter.
Sådan kommer du i gang hvis der er under 18
Trods de juridiske spidsfindigheder behøver det ikke at være så kompliceret igen at komme i gang med at investere som ung og mindreårig. Her er et par tips:
- Begynd at spare penge op fra gaver og arbejde.
- Mange pengeinstitutter tilbyder månedsopsparinger, hvor du kan starte med små beløb som 100 kroner om måneden.
- Det vigtigste er din motivation og interesse for at investere, ikke nødvendigvis en stor sum penge.
Når du har sparet op, er næste skridt at vælge en handelsplatform og oprette et depot med hjælp fra dine forældre eller værge. Det vil give dig mulighed for at investere i børsnoterede aktier og andre finansielle instrumenter, samt sælge værdipapirer, selv før du fylder 18 år.
Valg af handelsplatform

Nordnet er blot en ud af flere populære investeringsplatforme
Når det kommer til valg af handelsplatform, er Nordnet et populært valg blandt unge investorer. Nordnet tilbyder en brugervenlig platform, der er designet specielt til unge investorer. En af de store fordele ved Nordnet er muligheden for forældrekontrol og overvågning, hvilket sikrer, at du får den nødvendige støtte og vejledning.
Desuden tilbyder Nordnet investeringsmuligheder i deres egne fonde, som har fordelagtige betingelser såsom ingen kurtage og lave årlige omkostninger. Dette gør det nemt og økonomisk fordelagtigt for unge at komme i gang med at investere.
Oprettelse af depot
Oprettelsen af en konto for mindreårige på en handelsplatform kræver ikke nødvendigvis voldsomt meget dokumentation og godkendelse. Forældrene eller værgen skal udfylde ansøgningsformularerne og verificere deres egen og barnets identitet mv.
I en dansk sammenhæng kan meget klares med mitID. Du kan dog godt opleve at skulle indsende dokumenter som fødselsattest og identitetsbevis i en eller anden form for både den mindreårige og forældrene/værgen.

Skat og investering for mindreårige

Vær opmærksom på alle beskatningsreglerne ved investering
Når du investerer som mindreårig – eller på vegne af en – er det vigtigt at forstå reglerne for beskatning af afkast på investeringer. Der skelnes nemlig mellem kapitalindkomst og aktieindkomst, og der er nogle vigtige forskelle i relation til blandt andet mulighederne for at benytte et frikort.
Gevinster fra individuelle aktier beskattes som aktieindkomst, hvor man ikke kan bruge et frikort. Det gælder også for børn under 18 år. Aktieindkomst dækker både gevinsten ved handel med aktier og eventuelle udbyttebetalinger. Det skal man betale 27-42 % i skat af, afhængig af størrelsen af afkastet.
Frikortet kan derimod bruges i forbindelse med kapitalindkomst, som beskattes med op til 42 %. Det kan spare dig for en del skat. Derfor kan det være fordelagtigt at investere i akkumulerende fonde, der beskattes som kapitalindkomst, for at udnytte frikortet bedst muligt. Her kan man benytte et barns personfradrag på op til 49.700 kr. om året for at undgå at betale skat af et afkast.
Skats positivliste er en vigtig ressource for investorer, da den indeholder fonde, der beskattes som aktieindkomst. Denne liste opdateres løbende, hvilket betyder, at du skal holde dig opdateret med de nyeste ændringer for at sikre, at dine investeringsgevinster beskattes korrekt. Vær også opmærksom på mulighederne i den såkaldte aktiespareordning, hvor beskatningsreglerne er gunstige for mindre investorer.
Strategier, risikospredning og grundlæggende viden

Læg en strategi for din investering
Det er vigtigt at have en strategi for at få langsigtet succes på aktiemarkedet. Som nybegynder – hvad enten man er ung eller gammel – må man derfor indstille sig på at skulle lære noget om markedet, de forskellige typer af aktiver og de mekanismer, der styrer kurserne.
Kun på den måde kan du træffe velovervejede beslutninger og undgå de mest almindelige faldgruber. Der er mange måder at opnå denne viden på og samtidig er der der forskellige muligheder for at minimere risikoen som ny på markederne.
Læring og forberedelse
Før du begynder at investere, er det vigtigt at skaffe sig en grundlæggende viden om aktiemarkedet. Der findes bøger, podcasts og onlinekurser, der kan hjælpe dig med at forstå de grundlæggende principper. Podcasts som ‘Millionærklubben’ og YouTube-kanaler som ‘Daniels Pengetips’ er gode kilder til at lære om investering. Læs også vores mange artikler her på sitet om forskellige aspekter ved investering.
Desuden kan Facebook-grupper som ‘Unge Investorer – Aktier og Investering’ være nyttige for at dele erfaringer og få råd fra andre unge investorer. Ved at lære og forberede dig grundigt kan du træffe bedre investeringsbeslutninger og undgå de mest almindelige faldgruber.
Mentorordninger og copy trading
Mentorordninger kan være en uvurderlig ressource for unge investorer. En mentor kan hjælpe dig med at forstå komplekse investeringsbeslutninger og navigere i det ofte komplekse finansmarked. Gennem mentorordninger kan du få vejledning og støtte fra erfarne investorer. Det kan være med til at sikre, at du træffer dine beslutninger på et oplyst grundlag.
Ved at have en mentor kan du også blive introduceret til nye investeringsmuligheder og få indsigt i de strategier, der har fungeret godt for andre investorer. Dette kan hjælpe dig med at opbygge en solid investeringsportefølje og spare dig for de mest almindelige begynderfejl. Nogle platforme tilbyder også funktioner som copy trading, hvor man kan lægge sig op at mere erfarne traderes strategi og lære af dem på den måde.
Investering i fonde og investeringsforeninger
Investeringsforeninger er en fremragende måde for en ung investor at opnå risikospredning og professionel forvaltning. Disse foreninger tilbyder adgang til en bred vifte af aktivtyper, og det reducerer risikoen for store tab ved markedsudsving. Fordelen ved investeringsforeninger er, at de kræver mindre tid og engagement fra investorer, da professionelle håndterer markedsanalyser og beslutninger.
Med investeringsforeninger får du:
- Stordriftsfordele og adgang til professionel forvaltning, uanset størrelsen på din investering
- Nem mulighed for at sprede opsparingen på mange aktier eller obligationer
- En stor fordel, hvis du ikke har penge til at investere bredt fra start
Langsigtede mål og strategier

Investering og opsparing hjælper dig ind i voksenlivet
Opsparing og investering kan hjælpe unge med at nå deres mål og opbygge en betydelig økonomisk buffer over tid. Det kan give dig ekstra muligheder i fremtiden, hvad enten det er boligkøb, uddannelse eller andre store udgifter. Det handler simpelthen om at udskyde forbrug for at stå bedre senere.
Når du investerer som ung, er det vigtigt at sætte langsigtede mål og udvikle en klar strategi. At definere klare finansielle mål kan hjælpe med at guide dine investeringsbeslutninger. Realistiske og opnåelige mål er afgørende for langsigtet investeringssucces.
Ved at have en klar opsparingsplan og sætte specifikke mål for dine investeringer, kan du sikre, at du er økonomisk forberedt på fremtiden med din egen opsparing. Du kan tænke både forventede fremtidige indkomster og økonomiske behov ind, når du planlægger, hvor meget du skal spare op.
Regelmæssige investeringer
Ved at investere regelmæssigt og fastholde dine investeringer på lang sigt, kan du opnå stabil vækst og reducere risikoen for store tab. Det gør nemlig, at du kan minimere den risiko ved markedsvolatilitet, som ikke helt kan undgås, og skabe stabile afkast over tid.
Ved at investere et fast beløb med jævne mellemrum, kan du købe aktier til forskellige priser over tid og dermed udjævne markedets udsving. Dette er kendt som Dollar Cost Averaging (DCA) og er en populær strategi blandt investorer. Månedsopsparing i fonde er en anden populær metode blandt unge for at sprede risikoen over tid.
Evaluering og justering af porteføljen
Løbende evaluering og justering af din portefølje er afgørende for at sikre, at dine investeringer stadig er i tråd med dine langsigtede mål. Markedet ændrer sig konstant, og det er vigtigt at reagere på disse ændringer for at sikre optimal performance.
Ved at evaluere din portefølje regelmæssigt kan du identificere områder, der kræver justering, og sikre, at du udnytter de bedste investeringsmuligheder. Det kan hjælpe dig med at maksimere afkastet på dine investeringer, mens du holder fokus på den økonomiske målsætninger, du har lagt dig fast på.
Konklusion: Du kan starte på aktiehandel tidligt

Du kan godt starte tidligt med at investere
Det kan måske virke overvældende for et helt ungt menneske at kaste sig ud i at investere. Og ind til man fylder 18 år kræver det da også, at ens forældre er villige til at oprette et aktiedepot eller tilsvarende til en. De vil i sidste ende også have kontrol med investeringerne, fordi man vil sikre at tingene foregår på en ansvarlig måde. Men så snart man bliver 18 år gammel kan man selv disponere frit over midlerne.
Med den rette viden og vejledning er det altså muligt at opbygge et stærkt økonomisk fundament til voksenlivet ved at begynde at handle aktier tidligt for opsparede penge fra fødselsdage og så videre. Men det er vigtigt at forstå de gældende regler omkring skat og kende forskel på de forskellige beskatningsformer. Vær også opmærksom på mulighederne for at benytte dit frikort og overvej eventuelt en aktiesparekonto.
Ved at sprede din risiko, opbygge en basal viden, og søge vejledning fra mentorer, kan du træffe informerede beslutninger og opnå dine langsigtede mål. Regelmæssige investeringer og løbende evaluering af din portefølje er afgørende for at sikre stabil vækst og optimere dit afkast. Start tidligt, vær tålmodig, og lad dine investerede midler vokse over tid.



Ofte stillede spørgsmål
Du skal være mindst 18 år gammel for at kunne oprette en aktiekonto og handle med aktier selvstændigt i Danmark. Start tidligt med at lære om investering, så du er godt forberedt, når du når den rette alder.
Ja, det er muligt for mindreårige at investere i aktier med samtykke fra forældre eller værge, der vil forvalte kontoen, indtil barnet bliver 18 år gammel.
Investeringer for mindreårige beskattes som aktieindkomst, hvis der er tale om gevinst relateret til aktier. Her kan frikortet ikke give en skattefordel, men det kan bruges ved kapitalindkomst, som nogle typer investering beskattes som.
Fordelene ved at investere i investeringsforeninger inkluderer professionel forvaltning, risikospredning og mindre tidsmæssigt engagement fra investorer. Dette reducerer risikoen og kræver mindre indsats fra investorerne.
Måske du også kunne være interesseret i:
Guide til børneopsparings rente i 2024