Forstå obligationer, og hvordan de fungerer

Forstå obligationer, og hvordan de fungerer

Obligationer spiller en vigtig rolle og har flere fordele. Men hvad er obligationer, og hvordan fungerer de? Vi har samlet alt, hvad du skal vide for at blive klogere på investering i obligationer. 

Obligationer er en type af værdipapirer, der har nogle lidt andre karakteristika end for eksempel aktier, og derfor ofte bruges til at afbalancere en investeringsportefølje. Der er egentlig tale om gældsbeviser, som udstedes af en virksomhed, en stat eller et realkreditinstitut for at skaffe finansiering. Når du køber en obligation, låner du reelt set penge til udstederen i bytte for en rentebetaling og tilbagebetaling af det oprindelige lånebeløb på et senere tidspunkt.

Hvordan fungerer obligationer?

De vigtigste begreber, når du skal forstå obligationer er:

  1. Udsteder: En udsteder (f.eks. en virksomhed eller en regering) udsteder obligationer for at låne penge fra investorer. Udstederen forpligter sig til at betale renter (kuponer) i løbet af obligationens løbetid og til at tilbagebetale det oprindelige lånebeløb (hovedstolen) ved obligationens udløb.
  2. Kuponer: Kuponerne er rentebetalinger, som udstederen betaler til obligationsejerne normalt årligt eller halvårligt. Renten fastsættes ved udstedelsen baseret på markedsvilkår og kreditvurderingen af udstederen.
  3. Løbetid: Obligationer har en fastsat løbetid, hvilket er den periode, hvor de er udstedt. Løbetiden kan variere fra kortfristede (f.eks. under et år) til langfristede (f.eks. over 30 år) obligationer.
  4. Pris og Renterisiko: Obligationers priser og renter er omvendt proportional. Når renten stiger, falder obligationers priser, og omvendt. Dette skyldes, at nye obligationer udstedt med højere rentesatser bliver mere attraktive, og derfor falder priserne på eksisterende obligationer med lavere rentesatser.
  5. Likviditet: Nogle obligationer er mere likvide end andre, hvilket betyder, at de kan købes og sælges nemt på markedet. Statsobligationer og obligationer udstedt af store virksomheder er typisk mere likvide end obligationer udstedt af mindre virksomheder eller kommunale myndigheder.

Typer af obligationer:

  • Statsobligationer: Udstedt af nationale regeringer til at finansiere offentlige udgifter.
  • Virksomhedsobligationer: Udstedt af private virksomheder for at finansiere deres operationer eller investeringer.
  • Realkreditbligationer: Udstedt af realkreditinstitutter på vegne af boligkøbere eller -ejere og virksomheder med sikkerhed i fast ejendom.

Inflation-linkedobligationer er en type med variabel rente, der justeres for at modvirke inflationen ved at tilpasse renten i overensstemmelse med stigningen i forbrugerprisindekset.

Fordele ved at Investere i Obligationer:

  • Stabil Indkomst: Obligationer tilbyder regelmæssige rentebetalinger, hvilket kan være attraktivt for investorer, der søger stabil indkomst.
  • Diversificering: Obligationer kan være en vigtig del af en diversificeret portefølje og kan bidrage til at reducere porteføljens samlede risiko.
  • Kapitalbevarelse: Nogle typer af obligationer, især statsobligationer, betragtes som relativt sikre og kan bidrage til at bevare kapitalen.

Risici ved at Investere i Obligationer:

  • Renterisiko: Risikoen for at obligationens værdi falder, når rentesatserne stiger.
  • Kreditrisiko: Risikoen for at udstederen ikke kan opfylde sine forpligtelser til at betale renter eller tilbagebetale hovedstolen.
  • Likviditetsrisiko: Risikoen for at finde det vanskeligt at sælge en obligation til en rimelig pris på grund af manglende likviditet på markedet.

Konklusion

Obligationer er lånebeviser, der spiller en vigtig rolle som en måde at rejse kapital på for stater, virksomheder og ejendomskøbere. De handles som aktiver handlet på de finansielle markeder, og de udgør en mulighed for at opnå indkomst for investorer og diversificere deres portefølje. De bedste platforme til investering i obligationer finder du her:

  • Laveste kurtager i markedet
  • Kopier populære investorer
  • Invester i aktier, råvarer, kryptovaluta, ETF’er, og meget mere
51% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den risiko.
  • Bedste priser blandt danske banker
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Adgang til over 23.000 aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Investér automatisk med Nordnet månedsopsparing
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Gode priser på danske aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Måske du også kunne være interesseret i:

Obligationer for Dummies

Find den bedste bank i Danmark i 2024

Vil du lave den bedste investering 2024?

Ejendomsinvestering for begyndere

Har du overvejet REIT?

1254 836 Niels Geckler
Avatar photo

Niels Geckler

Niels Geckler er erhvervsjournalist og har i en årrække skrevet om investering, privatøkonomi, banker, fin-tech mv. for flere online finansmedier. Niels er kandidat i Historie og Økonomi fra Københavns Universitet. Niels er desuden forfatter til bl.a. en række virksomhedshistoriske bøger og er videreuddannet inden for virksomhedsøkonomi og markedsføring.Følg ham på LinkedIn .

All stories by : Niels Geckler