Klimakamp og miljø fylder i den offentlige debat, og som investor kan der være penge at hente på den dagsorden. Men hvordan kan grønne investeringer styrke din portefølje og fremme bæredygtighed på samme tid?
Vi har samlet de bedste grønne investeringsmuligheder og gennemgår, hvordan de kan matche en traditionel investeringsstrategi i både afkast og risikostyring.
Bæredygtig investering: den korte version
Investering i vedvarende energi og bæredygtige projekter kan være en vækstdriver for både privatøkonomien og den nationale og globale økonomi, fordi:
- Grønne investeringer bidrager til økonomisk vækst og jobskabelse, og Danmark er en førende nation inden for vedvarende energi, herunder vind- og solenergi.
- Stigende efterspørgsel efter grøn teknologi på grund af lovkrav, klimaaftaler og afskaffelse af fossile subsidier understreger nødvendigheden af at tænke grønt som investor.
- Danmarks stærke position inden for grønne industrier og deres bidrag til vækst understøttes af offentligt-privat samarbejde og en betydelig eksport af grønne varer og tjenester.
Samtidig med det økonomiske rationale i at investere grønt er det en mulighed for at bidrage til kampen mod forurening og klimaforandringer. For nogle er det måske endda det vigtigste argument.
Stort potentiale i grønne investeringer

Solceller er blot en af de grønne teknologier med stort potentiale
Investering i grønne sektorer og -teknologier har et enormt potentiale til at skabe vækst og afkast på lang sigt, både for den enkelte investor og for den globale økonomi. I følge Danmarks Statistik generede grønne varer og tjenester i 2022 en omsætning i Danmark på 300 milliarder kroner.
En meget stor del af denne produktion var relateret til vedvarende energi. Dette viser, hvor betydeligt markedet for grøn energi allerede er, og hvordan det fortsat vil vokse med stigende efterspørgsel og teknologiske fremskridt – også på globalt plan.
Analyser peger på, at den grønne teknologier spiller en stor rolle for fastholdelse af den økonomiske vækst i Kina i disse år. Øget efterspørgsel efter grønne aktier kan føre til lavere kapitalomkostninger for grønne firmaer, hvilket gør det muligt for dem at sælge aktier til en højere kurs.
Grønne investeringer skaber ikke kun økonomisk værdi, men også job. I 2018 blev antallet af beskæftigede i Danmark knyttet til grøn eksport opgjort til 76.000. Dermed er investeringerne på dette område ikke kun gode for miljøet, men også for samfundet som helhed.



Vindenergi og solenergi som frontløbere

Vindmøller ved Avedøreværket i København
Vindenergi og solenergi fremstår umiddelbart som de mest lovende muligheder inden for vedvarende energi. Disse energikilder har ikke kun potentialet til at levere betydelige økonomiske afkast, men er også nøglen til at opnå en bæredygtig fremtid. Danmark har en væsentlig markedsandel på det europæiske marked for vedvarende energiteknologier, hvilket understreger landets styrke inden for denne sektor.
Udviklingen inden for solenergiteknologi gør det nu muligt at lave kundetilpassede CO2-frie energisystemer til industrielle kunder over hele verden. Samtidig vokser interessen for sektorerne for både energiproduktion og -lagring i takt med overgangen til vedvarende energi. Disse teknologiske innovationer gør vindenergi og solenergi til attraktive investeringsmuligheder, der kan integreres i enhver diversificeret portefølje.
Vandkraft, bioteknologi og atomkraft
Udover vind- og solenergi åbner teknologiske fremskridt inden for områder som Power-to-X og brændselsceller nye muligheder for klimavenlige investorer. Disse teknologier ændrer markedet ved at tilbyde rene og bæredygtige energiløsninger, som kan integreres i forskellige sektorer.
Vandkraft og bioteknologi udgør således også investeringsmuligheder, som både kan bidrage til en grønnere fremtid og sikre stabile afkast for investorer. Atomkraft har været absolut no-go i Danmark i årtier, men er ved at blive bragt på bane igen som et bud på energikilde, der kan afløse kulkraft mv. Også på globalt plan bliver der kigget i den retning, men det er meget langsigtede investeringer, der vil være tale om.
Vand, fødevare og affaldshåndtering
Også affaldshåndtering spiller en rolle i den grønne omstilling, selv om det måske er en mindre profileret niche inden for green tech. Det er en sektor, som er kendt for stabilitet og langsigtede potentiale på grund af miljømæssige bekymringer og lovgivningsdrevet efterspørgsel.
Investeringer inden for denne sektor er drevet af en øget fokus på miljøbevidsthed og behovet for effektiv affaldsbortskaffelse og genbrug. Dele af mad- og drikkevaresektoren med fokus på bæredygtighed har også leveret pæne afkast.
Grøn omstilling ikke til at komme uden om

Det danske energiselskab Østed er midt i en grøn omstilling
At forholde sig til den grønne omstilling er ikke længere et valg, men en nødvendighed for investorer, der ønsker at være på forkant med markedet og sikre langsigtet værdi. Grønne investeringer har generelt vist præstere på et konkurrencedygtigt niveau, der understøtter en stigende investorinteresse. De kan matche eller endda overgå traditionelle energiinvesteringer i afkast.
Langsigtet værdistigning og risikospredning er to væsentlige økonomiske fordele, som grønne investeringer bidrager med. Og de, der tidligt engagerer sig og investerer inden for grøn teknologi, kan på sigt høste fordel af
- stigende lovkrav og finanspolitikske tiltag, der fremmer grønne løsninger
- Internationale klimaaftaler, der kræver betydelige investeringer i grøn omstilling
- Udfasning af støtten til fossile energikilder, der gør udvinding og udnyttelse af dem mindre rentabel.
- øget beskatning på CO2-udledning, der understreger den økonomiske vigtighed af at overgå til grønne investeringer
- innovative first mover-virksomheder, der kan sikre sig et forspring og en førerposition inden for deres niche.
Globale udfordringer kræver grønne løsninger
For at nå de globale klimamål og begrænse den globale opvarmning er det nødvendigt med massive investeringer i bæredygtig teknologi og praksis. Rapporter fra FN’s klimapanel påpeger, at udledningen af drivhusgasser fortsat stiger. De eksisterende nationale klimaplaner er utilstrækkelige, hvis man vil opretholde målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grad, lyder det.
At undgå voldsomme overskridelser i forhold til målsætningen vil derfor kræve meget betydelige investeringer inden for sektorer som:
- Energi
- Transport
- Landbrug
- Byudvikling
Med et stigende fokus på mulighederne for indfangning og fjernelse af kuldioxid fra atmosfæren bliver også Carbon Capture-sektoren mere interessant for investorerne. Disse investeringer er ikke kun centrale i forhold til at nå klimamålene, de åbner også nye markeder og skaber økonomiske muligheder på et globalt plan.
De institutionelle investorers rolle
Institutionelle investorer som pensionskasser og kapitalforvaltere kan i høj grad bidrage til at fremme grønne initiativer og skabe positiv impact på globalt plan gennem ansvarlige investeringer. Disse investorer spiller en central rolle i forhold til at sikre, at de globale investeringer ikke blot er økonomisk rentable, men også miljømæssigt og socialt ansvarlige.
Klassiske porteføljeteoretiske læresætninger kan dog hæmme kapitalforvalteren i at opfylde engagements- og forpligtelseskravene til at skabe positiv impact gennem ansvarlige investeringer. Der kan være udfordringer som
- Misforståelser omkring impact
- Den dualistiske opfattelse af afkastets formål
- Vanskeligheder ved at kvantificere ansvarligt afkast
- Risikoen for greenwashing.
På trods af disse udfordringer er institutionelle investorer afgørende for at fremme den grønne omstilling.
Investeringsstrategier for grøn energi
Greenwashing, hvor virksomheder fremstiller sig som grønne uden at være det, er en udfordring, som investorer skal navigere udenom. For at undgå greenwashing og sikre reel bæredygtighed i investeringer må man nøje udvælge sine investeringer, såvel aktier inden for grøn energi og -teknologi som grønne obligationer.
Virksomheder kan for eksempel helt misvisende benytte godkendelsen af et ESG-forslag som bevis på en forbedret praksis, selvom de måske ikke foretager betydningsfulde forandringer. Derfor kan investorer og porteføljeforvaltere komme til at bidrage til greenwashing, hvis de kun kræver overfladisk ESG-rapportering fra virksomheder, uden at sikre reel ansvarlighed.
Aktier inden for grøn energi

På en platform som Nordnet kan du finde grønne aktier
Investering i aktier inden for sektorer som Power2X & Fuel Cells og energiproduktion kan give pæne afkast og støtte den grønne omstilling. Power2X & Fuel Cells-sektoren har da også udvist momentum på de finansielle markeder, da lagring af vedvarende energi er vigtigt for at udnytte det effektivt. Energisektoren, der omfatter produktion og udstyr, har leveret positive afkast i forbindelse med skiftet fra traditionelle energikilder.
Grønne obligationer som stabil investering
Grønne obligationer kan tilbyde en stabil investering med lavere volatilitet end aktier. Samtidig kan de understøtte grønne projekter og skabe incitamenter for virksomheder til at vælge bæredygtige finansieringsmuligheder. Grønne obligationer bliver bindeleddet mellem finansiering og miljøbeskyttelse, hvor de lånte midler udelukkende bruges til grønne projekter som vedvarende energi, ren transport og klimatilpasninger.
En ballanceret portefølje af grønne obligationer omfatter en blanding af ‘sikre’ og mere ‘risikable’ obligationer. Det vil minimere store svingninger i værdi over tid. Grønne statsobligationer præsterer generelt stærkt i turbulente perioder, mens grønne kreditobligationer gør det godt under positive markedsforhold.
Den finansielle sektor kan blive afgørende i en grøn omstilling mange år frem. Særligt hvis de, der investerer, accepterer en lavere forrentning på grønne obligationer end på de ‘sorte’, kan det skabe en økonomisk tilskyndelse for aktørerne bag projekterne til at vælge denne finansieringsmetode.
Danmark som pioner inden for grønne initiativer
Danmark har en stærk position inden for grønne industrier og investeringer. En betydelig andel af økonomien er investeret i og dedikeret til grønne varer og tjenester og skiftende regeringer har kontinuert søgt en aktiv rolle i den internationale klimaindsats.
I 2023 havde Danmarks eksport af energiteknologi og – service en samlet værdi af 109,6 milliarder DKK, hvilket svarede til 9,6 % af landets samlede vareeksport. Der har været en synligt stigende tendens siden årtusindskiftet, og både private og offentlige aktører investerer i vedvarende energi.
Næsten halvdelen af Danmarks grønne produktion var relateret til netop vedvarende energi, hvilket viser landets engagement i grønne løsninger. Maskinindustrien, især produktionen af vindmøller hvor Vestas er blandt de førende i Verden, udgjorde en væsentlig del af Danmarks grønne eksport. Det viser, hvordan industrielle sektorer spiller en afgørende rolle i fremme af den grønne omstilling gennem investeringsstrategier.
Offentligt-privat samarbejde
Offentligt-privat samarbejde i Danmark har understøttet forskning og udvikling inden for grønne industrier og skabt jobmuligheder og vækst inden for sektoren. Mange virksomheder i de grønne industrier i Danmark er klassificeret som innovative, med 77% af dem engageret i innovation sammenlignet med 66% af de ikke-grønne virksomheder. Her er potentielt god investeringsmuligheder.
Partnerskaber mellem offentlige og private aktører har været afgørende for at fremme grønne initiativer og sikre, at Danmark fortsat har en fremtrædende global position inden for bæredygtighed. Samarbejder som disse skaber ikke blot økonomisk vækst og mange arbejdspladser, men driver også teknologiske fremskridt frem.
Danmarks klimaindsats på den internationale scene
Danmark er aktivt involveret i den internationale kamp mod klimaændringer og spiller en synlig rolle i fremme af bæredygtighed og klimakamp. Forventningen er, at Danmarks udledninger fra energisektoren og energiintensive virksomheder vil fortsætte med at falde. Denne reduktion af CO2-udledninger forventes at forstærke Danmarks position inden for EU på området for bæredygtighed og klimainitiativer.
Danmarks indsats og engagement på den internationale scene underbygger landets forpligtelse til at bidrage væsentligt til grønne og bæredygtige løsninger globalt. Dette engagement bidrager til Danmarks omdømme som en pioner inden for grønne initiativer og skaber yderligere investeringsmuligheder for dem, der ønsker at støtte og profitere fra grønne projekter.
Trends og fremtidige muligheder

Affaldshåndtering giver større bæredygtighed
Teknologisk udvikling og innovation samt prognoser fra internationale energiagenturer peger på en fortsat vækst i grønne investeringer og nye muligheder inden for sektorer som:
- Affaldshåndtering
- CO2-indfangning
- Power2X & Fuel Cells
- Fødevarer & Drikkevarer
- Mobilitetssektorerne
Disse sektorer viser bemærkelsesværdig vækst og potentiale, og der er en stigende interesse for at investere grønt på tværs af forskellige sektorer. Det understreger potentialet for, at investeringer fortsat vil udvikle sig og åbne nye muligheder for investorer.
Teknologisk udvikling og innovation
Moderne teknologier understøtter allerede overgangen til grøn energi og andre bæredygtige praksisser. Det kan føre til økonomiske fordele, øget beskæftigelse og mindre luftforurening. Teknologisk udvikling inden for områder som Power-to-X og brændselsceller repræsenterer nye muligheder for at generere og opbevare vedvarende energi på en effektiv og bæredygtig måde.
Disse innovationer understøtter ikke kun de økonomiske mål, men også de miljømæssige og sociale mål, som er afgørende for en bæredygtig fremtid. Investerer man i disse teknologiske fremskridt kan man ikke bare opnå attraktive afkast. Man kan også bidrage til den grønne omstilling og skabe den positive impact, som mange i dag efterspørger ved investeringer.
Internationale energiagenturs prognoser
IEA er Det Internationale Energiagentur (IEA) en central organisation, når det kommer til at forudsige og analysere tendenser inden for energiinvestering. De investeringsprognoser, der kommer derfra, er vigtige for at forstå markedstrends og vækstpotentialet i grønne sektorer. De forudser en stigning i investeringerne i vedvarende energikapacitet, og det indikerer et stort potentiale for vækst inden for grønne investeringer på globalt plan.



Konklusion: investeringspotentiale inden for grøn økonomi

Grønne investering repræsenterer en unik mulighed for at kombinere økonomisk vækst med miljømæssig bæredygtighed – også for den private investor, der vil sikre sin pension. Vindenergi og solenergi står som frontløbere inden for vedvarende energi, mens teknologiske innovationer som Power-to-X og brændselsceller åbner nye investeringsmuligheder.
Danmark viser vejen som en global pioner inden for initiativer på klimaområdet, og de internationale trends og prognoser peger på fortsat vækst i investeringer inden for miljømæssig bæredygtighed. Du kan selv som investor tage del i denne grønne revolution, ikke kun for din økonomis skyld, men også for fremtiden.
Ofte stillede spørgsmål
I Danmark og Europa viser nicher inden som vindenergi, solenergi, Power-to-X og brændselsceller et stærkt potentiale, samtidig med at de er centrale for klimaindsatsen.
For at undgå greenwashing i dine investeringer skal du være opmærksom på ESG-rapportering og vælge investeringer, der viser reel ansvarlighed og bæredygtighed. Det kræver omhyggelig research.
Danmark spiller en langt større rolle i den grønne omstilling, end landets størrelse og økonomi tilsiger, med betydelige bidrag inden for vedvarende energi og innovative teknologier.
Grønne obligationer er vigtige, fordi de finansierer grønne projekter og tilbyder stabile investeringer med lavere volatilitet. De spiller en central rolle i at drive bæredygtig udvikling fremad.
Prognoserne for fremtiden for grønne investeringer peger på en betydelig stigning i investeringer i vedvarende energikapacitet, hvilket tyder på et stort vækstpotentiale.
Måske du også kunne være interesseret i:
Sådan får du gevinst af at investere i vindmøller
Ejendomsinvestering for begyndere
Ejendomsinvestering via aktier