Er du til passiv investering? Disse fem ETF’er er et godt bud til din portefølje

Er du til passiv investering? Disse fem ETF’er er et godt bud til din portefølje

Passiv investering bliver mere og mere populært. Men som ny i faget vil du hurtigt opdage, at udvalget af ETF’er er så omfattende, at man ikke rigtig ved, hvor man skal begynde. Når du endelig beslutter sig for at begynde at investere for egen regning, står du derfor over for et problem med for mange valgmuligheder. Hvilken ETF vil være god? Hvilken skal jeg vælge til min portefølje? Nedenfor finder du fem ETF’er, som efter vores opfattelse er så alsidige, at de passer til snart sagt enhver investor.

Er passiv investering en god idé?

Ønsket om at “slå markedet” ved at udvælge nogle få vinderaktier har i nogen tid været stærkt overskygget af tendensen til at købe lidt af det hele. Den grundlæggende idé her er meget enkel. I stedet for at udvælge nogle få aktier og håbe på, at de stiger, køber investoren en lille andel i en fond, hvis forvaltere blindt spejler hele markedet. 

Det betyder, at de kan have eksponering mod de fleste aktier i hele verden. Ved at købe et instrument, der følger hele S&P 500-indekset, behøver du ikke at bekymre dig om, at den virksomhed, du har investeret i, går konkurs. Ved at have en ETF-fond har du hundredvis eller endda tusindvis af aktier på én gang. 

Investoren køber således alle fremtidige nye ‘Google’ og ‘Amazon’. Samtidig køber han dog også fremtidige ‘Nokia’er’ og ‘Kodak’er’. Men alle Nokias og Kodaks, der konstant taber værdi, vil til sidst forlade de udvalgte indekser. Investoren holder sig derfor kun til de bedste virksomheder på lang sigt.

  • Bedste priser blandt danske banker
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Adgang til over 23.000 aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Investér automatisk med Nordnet månedsopsparing
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Gode priser på danske aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Laveste kurtager i markedet
  • Kopier populære investorer
  • Invester i aktier, råvarer, kryptovaluta, ETF’er, og meget mere
51% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den risiko.

At have en sådan diversificeret portefølje giver et meget godt forhold mellem afkast og mulig risiko. Er det muligt at tjene mere ved at investere i en enkelt virksomhed, som viser sig at være det nye Apple? Ja, selvfølgelig! Men det er meget mere risikabelt, og for mange mennesker er en sådan risiko uacceptabel.

Dette diagram viser procentdelen af virksomheder, der har slået S&P500-indekset i afkast i løbet af de sidste 16 år. Medianen for disse år er 48% eller mindre end halvdelen). Året 2023 var det mest ekstreme i denne henseende, hvor kun 28% af virksomhederne genererede et afkast, der var større end det samlede indeks år til dato.

Hvor stor en procentdel af virksomhederne i S&P500-indekset er i stand til at slå S&P500-indekset i et givet år?

En ETF, der er god for alle investorer

Alle investorer er forskellige. Aspekter som investeringshorisont, viden, psykologi, risikoaversion og privatøkonomisk situation er forskellig fra person til person, og ETF-universet er utrolig omfattende. Så hvilke skal du selv vælge? Der findes enkelte fonde, der kan betragtes som alsidige nok til at finde en plads i enhver investors portefølje. Nedenfor finder du fem af dem.

iShares Core MSCI World UCITS ETF (SWDA) fond

Denne fond samler præcis 1.483 virksomheder. Navnet kan være misvisende, da den ikke har virksomheder fra “hele verden” (world), men kun fra udviklede lande. Ikke desto mindre er dens brede diversificering og mængden af aktiver under forvaltning (over 65 millioner dollars) imponerende. Den er også mindre volatil end fonde, der kun har eksponering mod for eksempel det amerikanske marked (som S&P 500-indekset).

Det nuværende P/E-forhold for fondene er ~ 20. Cirka 70 % af spillerne er fra USA. Japan kommer på andenpladsen (5,85 %), Storbritannien på tredjepladsen (3,9 %) og Frankrig på fjerdepladsen (3,23 %). Fonden har ikke noget overskudsrelateret variabelt gebyr. Den opkræver kun 0,2 % om året af det samlede beløb.

ISIN-koden for fonden, så du kan finde præcis den, vi skriver om, er IE00B4L5Y983.

LifeStrategy® 80% Equity UCITS ETF – (EUR) Akkumulerende (V80A)

Vanguard LifeStrategy 80% Equity fund er en globalt orienteret fond, der allokerer 80 % af sine aktiver til en række ETF’er på det globale marked. Langt størstedelen, eller 80 %, er investeret i aktier i udviklede lande og vækstlande, mens de resterende 20 % er dedikeret til obligationer. Selv om disse obligationer er udstedt af virksomheder i udviklede lande og vækstlande, er de denomineret i euro eller valutaafdækket.

Fondens samlede driftsomkostninger, eller TER, er 0,25 % om året. Fonden påbegyndte sine aktiviteter den 8. december 2020 og er registreret i Irland. Den har i øjeblikket aktiver for 305 millioner euro. Alle udbytter og kuponer akkumuleres i fonden, hvilket øger effektiviteten og reducerer skatteomkostningerne.

Med tilstedeværelsen af obligationer forventes fonden i sidste ende at blive mere fleksibel og modstandsdygtig over for ustabile markedsforhold. Det kan tiltrække investorer, der søger en balance mellem potentielt afkast og risikohåndtering.

Introduktionen af obligationer i porteføljen kan også bidrage til at stabilisere værdien af fondens aktiver på tidspunkter, hvor aktiemarkedet kan være udsat for større chok. Det er i hvert fald generelt tilfældet. Der er meget sjældne perioder, hvor både aktier og obligationer taber på markedet. Sidste gang er godt nok ikke længere siden end 2022, men det er kun sket få gange før i historien.

  • Investér automatisk med Nordnet månedsopsparing
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Gode priser på danske aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Bedste priser blandt danske banker
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Adgang til over 23.000 aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Laveste kurtager i markedet
  • Kopier populære investorer
  • Invester i aktier, råvarer, kryptovaluta, ETF’er, og meget mere
51% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den risiko.

ISIN-koden for fonden, så du kan finde præcis den, vi skriver om, er IE00BMVB5R75.

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EMIM) fond

‘EMIM’-fonden giver en ekstremt stabil og bred eksponering mod en række virksomheder i de såkaldte emerging markets eller nye markeder. De dominerende lande her er Kina, Indien, Taiwan og Brasilien. ETF’ens portefølje består af imponerende 3190 virksomheder. De største af disse er Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung, Tencent og Alibaba.

Forvaltningsgebyret her er kun 0,18 % om året. Det virker som et lille beløb i betragtning af den vanskelige adgang til mange børser på disse nye markeder og det store antal aktier i porteføljen. Der er tale om en akkumulerende fond, hvilket vil sige at fonden akkumulerer alle udbetalte udbytter. Det er en ekstra fordel for investorerne.

At være eksponeret mod de nye markeder er en god sikring mod de forskellige faser i den globale konjunkturcyklus. Udviklede markeder klarer sig bedst i visse perioder og de nye markeder i visse perioder. En investor, der opbygger eksponering mod begge segmenter i en passiv form, er sikret mod forskellige faser af den globale økonomiske cyklus.

Fondens ISIN-kode, så du kan finde præcis den, vi skriver om, er IE00BKM4GZ66.

Xtrackers MSCI World Quality UCITS ETF 1C (XDEQ) fond

Fonden “XDEQ” kan ved første øjekast ligne “iShares Core MSCI World UCITS ETF (SWDA)”. Den er dog kendetegnet ved en “faktor”, dvs. et specifikt filter, der reducerer antallet af virksomheder, der indgår i dens sammensætning, betydeligt. Det er et “kvalitativt” filter. Det gør, at XDEQ “kun” indeholder 301 virksomheder (mod 1483 i “SWDA”).

Hvad er dette kvalitative filter baseret på? XDEQ følger et indeks, der kun filtrerer de virksomheder fra SWDA, som har en høj egenkapitalforrentning (såkaldt ROE), en stærk balance, stabile indtægter og en stærk markedsposition.

Kun at give 0,25 % om året for sådan et udvalg er en rigtig god forretning. Hvis man kun skal vælge en enkelt EFT, er de her et godt bud.

Fondens ISIN-kode, så du kan finde præcis den, vi skriver om, er IE00BL25JL35.

Xtrackers II Global Government Bond fond 

Fonden efterligner FTSE World Government Bond – Developed Markets (EUR Hedged)-indekset. Den opkræver et årligt gebyr på 0,25 %, men opererer med en akkumuleringsform, som ikke er så populær for fonde knyttet til obligationsmarkedet. For investoren er det dog meget mere praktisk end udbytteversionen på grund af manglen på skatteregnskab. Fonden investerer i statsobligationer fra lande som USA, Japan, Frankrig og Italien.

At have eksponering mod obligationsmarkedet i sin portefølje er en god måde at begrænse dets volatilitet på. Mellem 2022 og 2023 har obligationer faktisk haft stor volatilitet og dyk, nogle gange endda større end aktier, men det er ikke normen. På lang sigt reducerer obligationer volatiliteten i den samlede portefølje og i vores investeringer. Det reducerer selvfølgelig afkastet, men samtidig hjælper det dig med at være vedholdende i dine investeringer. 

ISIN-koden for fonden, så du kan finde præcis den, vi skriver om, er LU0378818131

Dobry fundusz ETF dla każdego - Xtrackers Global Government Bond

Afsluttende bemærkninger

Betragt disse fem ETF’er som et grundlag og udgangspunkt for din egen fortsatte analyse og refleksion. Og husk, at der altid er en økonomisk risiko, når du investerer. Prognoser og tidligere resultater er ikke pålidelige indikatorer for fremtidige resultater. Det er vigtigt at foretage din egen analyse.

  • Bedste priser blandt danske banker
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Adgang til over 23.000 aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Investér automatisk med Nordnet månedsopsparing
  • Mulighed for at oprette aktiesparekonto
  • Gode priser på danske aktier
Investering medfører risici, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
  • Laveste kurtager i markedet
  • Kopier populære investorer
  • Invester i aktier, råvarer, kryptovaluta, ETF’er, og meget mere
51% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den risiko.

Måske du også kunne være interesseret i:

De bedste investeringsplatforme i 2024

De bedste råd til investering i guldaktier

CFD-handel: fordele og ulemper

Ejendomsinvestering via aktier

Alt, du skal vide om Markedsvolatilitet

1254 836 Niels Geckler
Avatar photo

Niels Geckler

Niels Geckler er erhvervsjournalist og har i en årrække skrevet om investering, privatøkonomi, banker, fin-tech mv. for flere online finansmedier. Niels er kandidat i Historie og Økonomi fra Københavns Universitet. Niels er desuden forfatter til bl.a. en række virksomhedshistoriske bøger og er videreuddannet inden for virksomhedsøkonomi og markedsføring.Følg ham på LinkedIn .

All stories by : Niels Geckler