Som dansk investor er det afgørende at kende reglerne for beskatning af aktieindkomst. Hvis du kender dem, kan du nemlig slippe for at betale mere i skat end højst nødvendigt, og du undgår kedelige overraskelser, når skatten skal betales. Det kan dog godt virke lidt indviklet – særligt for den uerfarne aktiehandler.
I denne artikel gennemgår vi principperne for beskatning af investering, skattesatser for aktieudbytte og gevinster ved salg af aktier samt forskellen på danske og udenlandske investeringer i skattemæssig henseende. Med den viden i baggagen kan du bedre tage højde for skatten, når du planlægger dine investeringer.
Hovedpunkter
Eventuelt udbytte udgør sammen med gevinster ved salg af aktier det, der i skattemæssig forstand under et betragtes som aktieindkomst.
Udbytte fra både danske og udenlandske aktier beskattes som aktieindkomst. Hvor danske aktieudbytter pålægges en fast skat på 27% eller 42%, er beskatning af udenlandske aktieudbytter afhængig af dobbeltbeskatningsaftaler.
Realisationsbeskatning og lagerbeskatning er to forskellige metoder til beskatning af aktiegevinster og -tab; realisationsbeskatning beskatter ved salg, mens lagerbeskatning beskatter årlige værdiændringer, uanset salg.
Kapitalindkomst og aktieindkomst beskattes forskelligt; aktieindkomst omfatter gevinster fra enkeltaktier og visse investeringsforeninger, mens kapitalindkomst inkluderer renter og gevinster fra obligationer og akkumulerende investeringsforeninger.

Vær opmærksom på skattereglerne når du køber og sælger aktier
Beskatning af aktieudbytte
Aktieudbytte beskattes som aktieindkomst, hvilket betyder, at det årligt udbytte, du modtager fra dine aktier, bliver beskattet efter de gældende skattesatser. I 2024 beskattes udbytte op til 61.000 kr. med 27%, mens udbytte derover beskattes med 42%. Udbytte fra både børsnoterede og unoterede aktier vil blive beskattet denne sats.
Udbytter fra aktier beskattes, når de udbetales til dig, og størrelsen af udbytteskat afhænger af det samlede modtagne årligt udbytte. Skatten allerede er fratrukket, når du modtager udbyttet fra danske aktier, og du skal derfor ikke betale yderligere skat af disse udbytter ved årets udgang.
Udbytter fra udenlandske aktier
Udbytte fra udenlandske aktier beskattes også som aktieindkomst. Der er lavet dobbeltbeskatningsaftaler, som sikrer, at du ikke betaler skat af det samme udbytte både i Danmark og i det land, hvor aktierne er udstedt. Tilbageholdelsesprocenten på udenlandske aktieudbytter er ofte 30%. Når du modtager udbytte fra udenlandske aktier vil der altså sandsynligvis være tilbageholdt skat i udlandet, som kan modregnes hos de danske myndigheder.



Gevinst og tab ved salg af aktier
Når du sælger aktier, vil gevinster og tab blive beskattet som aktieindkomst, enten efter princippet om realisationsbeskatning eller lagerbeskatning. Det er vigtigt at forstå forskellen mellem disse to principper, da de har stor indflydelse på, hvornår du skal betale skat af dine investeringer.
Disse principper afgør om gevinsten beskattes, når aktierne sælges eller om værdistigninger opgøres og beskattes årligt. Derudover kan tab ved salg af aktier modregnes i gevinster fra andre aktiesalg, men ikke i anden indkomst.
Realisationsbeskatning
Realisationsbeskatning indebærer, at gevinster og tab først beskattes, når aktien sælges. Dette betyder, at du kun skal betale skat af dine gevinster på det tidspunkt, hvor du faktisk realiserer dem ved at sælge aktierne. Ved salg af børsnoterede aktier beregnes skatten ud fra forskellen mellem købs- og salgsprisen. Det gør det lettere at planlægge skattebetalingen, da du kun betaler skat, når du har modtaget pengene fra salget.
Lagerbeskatning
Lagerbeskatning betyder, at værdistigninger og -fald på dine aktier beskattes hvert år, uanset om du har solgt aktierne eller ej. Dette princip anvendes ofte på aktier i investeringsselskaber og medfører årlig beskatning af også urealiserede gevinster. Her kan du med andre ord komme til at betale skat af værdistigninger, selvom du ikke har solgt aktierne og fået penge i hånden.
Modregning af tab
Tab ved salg af aktier kan modregnes i gevinster fra andre aktiesalg, men ikke i anden indkomst. Det betyder, at du kan bruge et eventuelt tab på nogle af dine aktier til at reducere skatten på gevinster fra andre aktier. For at modregne tab i aktiegevinster skal tabene være indberettet korrekt til skattemyndighederne, og et overskydende tab kan ikke fradrages i andre former for indkomst inden du betaler skat af dem.
Beskatning af forskellige typer aktier

Skat skelner mellem forskellige typer af investeringer
Forskellige typer af aktier beskattes forskelligt, afhængigt af om de er:
Børsnoterede aktier, som typisk beskattes som aktieindkomst
Unoterede aktier, som kan være underlagt særlige skatteregler
Aktiebaserede ETF’er, som beskattes forskelligt afhængigt af, om der er tale om akkumulerende eller udloddende fonde.
Det er vigtigt at sætte sig ind i de skatteregler, der gælder for de forskellige typer af aktier. De kan nemlig have stor indflydelse på din samlede skattepligtige indkomst og nettoudbyttet af dine investeringer.
Børsnoterede versus unoterede aktier
Hele gevinsten fra børsnoterede aktier er skattepligtig i Danmark som aktieindkomst og skal indberettes i årsopgørelsen. Nye regler fra 2024 vil ligestille aktier på First North med børsnoterede aktier på Copenhagen Nasdaq. Det gør det lettere for investorer at forstå deres skatteforpligtelser, uanset hvilken børs deres aktier er noteret på.
Unoterede aktier kan være underlagt særlige skatteregler og skattesatser. Det skyldes, at de ikke handles på et reguleret marked som en offentlig børs. Derfor skal investorer i unoterede aktier ofte håndtere mere komplekse skatteberegninger. Sørg derfor for at være opmærksom på de specifikke regler, der gælder for de unoterede aktier, når du investerer i dem.
Aktiebaserede ETF’er
Beskatning af aktiebaserede ETF’er afhænger af, om de er aktiebaserede akkumulerende fonde eller udloddende fonde. Akkumulerende fonde geninvesterer udbytter i stedet for at udbetale dem til investorerne, mens udloddende fonde distribuerer afkast løbende til investorerne.
Beskatningen af disse fonde kan variere betydeligt, så det er vigtigt at forstå deres specifikke karakteristika. Gevinst fra et obligationsbaseret investeringsselskab følger som udgangspunkt reglerne for kapitalindkomst.
Aktieindkomst og kapitalindkomst
Der skelnes mellem aktieindkomst og kapitalindkomst, og det er vigtig at forstå forskellen for at kunne planlægge dine investeringer og skatteforpligtelser korrekt. Aktieindkomst er penge tjent på aktier, mens kapitalindkomst omfatter en bredere gruppe af indkomstformer som fx renter på lån. Aktieindkomst beskattes med 27 % på de første 57.200 kr. og 42 % på beløb over 57.200 kr..
Kapitalindkomst beskattes med mellem 37 % og 42 % afhængigt af dine øvrige skatteforhold og andre indkomstforhold. Ved at kende forskellen på disse to indkomsttyper kan du bedre forstå, hvordan dine investeringer vil påvirke din samlede skattepligtige indkomst og planlægge derefter.
Hvad beskattes som aktieindkomst?
Gevinster fra enkeltaktier beskattes altid som aktieindkomst. Dette inkluderer også investeringer i udloddende investeringsforeninger og aktiebaserede ETF’er, der betaler udbytte. ETF’er på Skattestyrelsens positivliste beskattes også som positiv aktieindkomst, hvilket bidrager til den samlede aktieindkomst.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilke af dine investeringer der falder under denne kategori, så du kan forberede dig på den korrekte skattebehandling.
Hvad beskattes som kapitalindkomst?
De typer af indkomst, der beskattes som kapitalindkomst omfatter:
Renter
Gevinster på obligationer og fordringer
Akkumulerende investeringsforeninger (medmindre de står på positivlisten)
Obligationsbaserede investeringsforeninger
Det gør kapitalindkomst til en bredere kategori, der omfatter flere forskellige indkomsttyper. Som udgangspunkt søger de fleste investorer nok at opnå en positiv nettokapitalindkomst. Men hvis din nettokapitalindkomst er negativ, kan den trækkes fra i skat. Det er vigtigt at være opmærksom på indkomstårets udløb, når man beregner skatten.
Investering gennem aktiesparekonto
For at tilskynde almindelige opsparere til at investere i aktier har man i Danmark indført den såkaldte aktiespareordning, der giver skatterabat for mindre investorer. En aktiesparekonto tillader investering i danske og udenlandske aktier, ETF’er, og aktiebaserede investeringsforeninger med et indskudsloft, der i 2024 er 135.900 kr..
Afkastet på en aktiesparekonto beskattes med blot 17% efter lagerprincippet. Udlodninger og avance fra en aktiesparekonto beskattes ikke i Danmark, men der vil blive afregnet 15% i skat, som kan tilbageføres ved Skattestyrelsen. Dette gør aktiesparekontoen til en attraktiv mulighed ved investering for mere begrænsede beløb.
Fordele ved aktiesparekontoen: afkastet beskattes
Aktiesparekontoens lave skattesats sammenlignet med normale aktieinvesteringer gør det muligt for investorer at spare betydelige beløb i skat. Beskatningen af aktiesparekontoen er også simpel, da du beskattes af værdistigningen på kontoen ved årets slutning.
Skatten beregnes nemlig efter lagerprincippet, så afkastet beskattes af gevinster, uanset om aktierne er solgt eller ej. Dette gør processen mere overskuelig for investorer, da det ikke er nødvendigt at holde regnskab med tab og gevinster på de aktier, man handler på en aktiesparekonto.
Beskatning af mindreåriges investeringer
Børn og unge kan investere i aktier, hvis en forælder eller værge opretter en investeringskonto i deres navn. Disse investeringer vil også være underlagt beskatning, men der er nogle fordele at udnytte. Barnets udbytter fra egne opsparinger eller gaver beskattes som barnets indkomst.
Men børn under 18 år kan medregne deres uudnyttede personfradrag i deres kapitalindkomst, hvis de ikke har benyttet det fuldt ud. Det betyder i praksis, at et barn kan have en opsparing på næsten 1 million kroner investeret uden at betale skat af afkastet, hvis man benytter barnets frikort udelukkende til det.
Investering og opsparing for børn
For børn under 18 år er personfradraget i 2024 fastsat til 49.700 kr. og det kan udnyttes i beskatningen af aktieindkomst udover 61.000 kr. Det giver forældre mulighed for at oprette en investeringsbaseret opsparing for deres børn uden at skulle betale skat af afkastet, så længe fradragets beløbsgrænse ikke overskrides. På den måde kan man hjælpe sine børn økonomisk på vej uden de store skatteomkostninger.
Skattebegunstiget børneopsparing
En børneopsparingskonto er en anden mulighed for at sikre sine børn eller børnebørn en økonomiske håndsrækning ved overgangen til voksenlivet. Det er en særlig form for skattebegunstiget opsparing, der kan oprettes af forældre, bedsteforældre eller værge for barnet inden det fylder 14 år. Der kan årligt indbetales op til 6.000 kr. med et samlet loft på 72.000 kr. og renter fra en børneopsparingskonto er skattefrie.
Pensionsinvesteringer
Mange almindelige danskere placerer frie midler i aktier og andre værdipapirer med henblik på at sikre sig økonomisk i alderdommen. Investeringer for pensionsmidler beskattes med en såkaldt PAL-skat (Pensionsafkastskat) på 15,3%.
Pensionsselskaber eller banker indberetter og betaler PAL-skatten for dig. Det gør det lettere for investorer at forstå deres skatteforpligtelser og planlægge deres pensionsinvesteringer på en måde, hvor man undgår at betale uforholdsmæssigt meget i skat.
PAL-skattesatsen anvendes både ved værdistigning og ved tab, så der beregnes en positiv skat til betaling, når værdien af investeringen stiger, mens tab kan modregnes i PAL-skatter i efterfølgende år. Det kan hjælpe med at reducere den samlede skattebyrde over tid. Minimering af skatteomkostningerne gør det muligt for investorer at optimere deres pensionsopsparing.
Konklusion: Sådan beskattes fortjenester på aktier
Det er ret afgørende at du forstår de forskellige principper for beskatning af aktier og andre investeringer. Det er nødvendigt for at kunne maksimere sit udbytte og undgå uventede skattesmæk ved at planlægge sine investeringer og skattebetalinger. Helt basalt skal du være opmærksom på forskellen mellem lager- og realisationsprincippet og på aktieindkomst versus kapitalindkomst.
Beskatning af aktieudbytte og af gevinster og tab ved salg af aktier sker efter reglerne for aktieindkomst. Her gælder en sats på 27% eller 42% afhængig af indkomstens størrelse. En række andre investeringsgevinster beskattes efter reglerne for kapitalindkomst, hvor satserne afhænger af dine øvrige indkomst- og skatteforhold.
Der gælder særlige fordelagtige skatteregler for den såkaldte aktiesparekonto, for pensionsinvesteringer og for børneopsparingskonti. Til gengæld er disse ordninger hver især underlagt visse begrænsninger og regler, som afspejler at de er indrettet på forskellige specifikke formål. Ved at sætte sig ind i ordningerne kan du finde ud af, om de er relevante for dig og kan give dig en skatterabat på dine investeringer.
Ofte stillede spørgsmål
Udbytte fra danske aktier beskattes med en fast udbytteskat på 27% for beløb op til 61.000 kr. og 42% for beløb der over. Skattesatsen for en aktiesparekonto er 17% efter lagerprincippet.
Forskellen mellem realisationsbeskatning og lagerbeskatning er, at realisationsbeskatning beskatter gevinster og tab ved salg af aktier ved realisering, mens lagerbeskatning beregnes af værdien af beholdningen uanset salg og betales årligt.
Kapitalindkomst omfatter blandt andet renteindtægter, gevinster på obligationer og fordringer samt akkumulerende investeringsforeninger. Gevinst ved salg af aktier og visse typer værdipapirer beskattes derimod som aktieindkomst.
Du kan medregne en mindreårigs uudnyttede personfradrag ved beskatning af kapitalindkomst fra investeringer i dennes navn. Det kan resultere i et skattefrit investeringsafkast fra en opsparing på nær 1 million kroner årligt.
Måske du også kunne være interesseret i:
Aktiedepot eller aktiesparekonto