Vil du lære at investere i aktier? Denne guide om aktier for begyndere forklarer, hvordan du køber dine første aktier, forstår aktiemarkedet og opbygger en bred portefølje, hvor risikoen er spredt.
Helt kort
En aktie repræsenterer en ejerandel i et selskab, og du kan tjene penge gennem kursstigninger og udbyttebetalinger, men husk: der er ingen garanti for afkast.
Aktiemarkedet fungerer baseret på udbud og efterspørgsel, og priserne på en aktie påvirkes af mange ting, som ofte kan være uforudsigelige.
Opbygning af en bred portefølje som man regelmæssigt overvåger er en grundlæggende strategi for at reducere risiko og skabe mulighed for et godt afkast på lang sigt.
Hvad er en aktie?

Priserne på aktierne påvirkes af mange ting – somme tider også af uforudsigelige ting.
Du skal forestille dig, at du ejer en lille del af en virksomhed – det gør du nemlig, når du ejer en aktie. En aktie repræsenterer en ejerandel i et selskab, som du kan købe og eje. Når du investerer i aktier, bliver du således medejer af virksomheden, om end det som regel er i en lille skala. Dette ejerskab giver dig mulighed for være en del af en succesfuld udvikling i selskabet og tjene penge på to måder: gennem kursstigninger og udbyttebetalinger.



Der er jo også en risiko ved at eje aktier i en virksomhed – nemlig, hvis virksomheden oplever modgang, så omsætning og indtjening falder. Så falder aktiekursen også, og virksomheden kan undlade at udbetale udbytte for at forbedre virksomhedens økonomi. Isåfald vil du kunne tabe penge.
Når du køber en aktie til en lav kurs og senere sælger den til en højere kurs, opnår du en gevinst gennem kursstigning. Det er lidt som at købe et hus billigt og sælge det dyrere – forskellen er din fortjeneste. Men der er mere end det. Som aktionær har du også ret til at modtage udbytte, hvis virksomheden beslutter at dele en del af sit overskud med ejerne. Dette udbytte kan ses som en slags “bonus” for din investering og tillid til selskabet. Det er dog vigtigt at huske, at udbyttebetalinger ikke er garanterede.Det afhænger af virksomhedens indtjening, at den klarer sig godt i markedet, og at virksomhedens ledelse synes det er en god idé at udbetale udbytte.
Hvordan fungerer aktiemarkedet?
Priserne på aktiemarkedet er i konstant bevægelse. Disse bevægelser styres af det grundlæggende princip om udbud og efterspørgsel – ligesom på en auktion. Hvis mange ønsker at købe en bestemt aktie, stiger prisen, og omvendt falder den, hvis mange ønsker at sælge.
Men det er ikke kun de aktuelle købs- og salgsordrer, der påvirker prisen. Forventninger om en virksomheds fremtidige succes kan også drive prisen op. For eksempel kan nyheder om et banebrydende produkt eller en lovende aftale om fusion med en anden virksomhed få investorer til at forudse en vækst, hvilket kan føre til øget efterspørgsel og dermed højere aktiekurser.
Dette dynamiske samspil mellem faktiske handlinger og fremtidige forventninger gør, at aktiemarkedet ofte er uforudsigeligt. Det kan medføre store gevinster – men jo altså også store tab, hvis tingene ikke går som forventet.
Forskellen mellem A- og B-aktier
Som aktieejer vil du støde på begreber som A- og B-aktier, samt alle øvrige aktier der findes på markedet. Disse to typer aktier adskiller sig primært ved den stemmeret, de giver deres ejere på virksomhedens generalforsamling. A-aktier er typisk de mest eftertragtede, da de giver indehaveren ret til at stemme om vigtige beslutninger i virksomheden.
B-aktier giver derimod normalt ikke stemmeret. Det er dog vigtigt at bemærke, at både A- og B-aktier kan handles frit på børsen, og begge typer kan give dig mulighed for at nyde godt af virksomhedens økonomiske succes gennem kursstigninger og udbyttebetalinger.
Hvis du er interesseret i at have indflydelse på virksomhedens beslutninger, kan A-aktier være attraktive. Men hvis dit primære mål alene er økonomisk afkast, kan B-aktier være lige så værdifulde.
Hvorfor investere i aktier?

Man kan øge sin formue over tid gennem investering i aktier – vær dog bevidst om risikoen.
At investere i aktier kan være en god måde at øge sin formue på over tid. Historisk set giver det nemlig et bedre afkast end blot at have pengene stående på sin bankkonto, selv en opsparingskonto. Mange finder det også tillokkende at have pengene stående i udbytteaktier, så man løbende modtager et afkast af sin investering. Samtidig med, at der er mulighed for, at også kursen på aktien stiger.
At investere i aktier er ikke kun for at kunne få del i fremtidige gevinster. Det kan også være en måde at beskytte sin formue på. Mange har store summer stående på en almindelig bankkonto, som giver en meget lav rente – ja, vi har jo endda oplevet en periode med negative renter! Man kan gå kan godt lide at have sine penge stående til fri brug uden bindinger af nogen art, så man kan bruge af sin likvide formue som man har lyst. Sagen er dog, at vi jo årligt har en inflation, og det udhuler værdien af formuen, hvis den ikke giver et højere afkast end inflationen.
Fordele ved at investere i aktier
En af de vigtigste grunde til at investere i aktier er potentialet for et højere afkast sammenlignet med mere traditionelle opsparingsformer som almindelige indlånskonti, obligationer og opsparingskonti med bindingsperioder. Historisk set har globale aktier således præsteret et gennemsnitligt årligt afkast, der næsten er dobbelt så højt som obligationers afkast. Gennem de sidste 30 år har verdensindekset MSCI World(1987-2023) således givet et årligt afkast på 8,9 procent i afkast. Ved at investere i aktier med en bred profil kan man reducere sin risiko og alligevel opnå en pænt forrentning over tid – også selvom der er nogle år, hvor der er negativt afkast. Det bliver jo netop opvejet af de år, hvor der er solide, posiitve afkast.
Dertil kommer jo udbyttebetalingerne. De kan variere en del og sommetider bliver de slet ikke udbetalt i en periode. Mange småinvestorer foretrælkker udbytteaktier, fordi de netop løbende giver et mærkbart afkast, der går ind på kontoen. Udbyttet kan man jo så geninvestere eller simpelthen blot bruge som indkomst. Nogle investorer har netop som mål at opbygge en formue, baseret på udbytteaktier, hvor de på et tidspunkt helt kan leve af udbyttet.
Risici ved aktieinvestering
Investering i aktier kan give gode afkast, men man også være opmærksom på, at der er en risiko forbundet med det. Aktiekurserne kan svinge betydeligt på grund af en række faktorer. Disse udsving, også kaldet markedsvolatilitet, kan resultere i markante ændringer i værdien på en investering. Det så vi f.eks under finanskrisen omkring 2008, hvor nogle aktieindeks faldt med 40-50 procent eller mere. Det behøver dog ikke at være et problem, for de store fald i aktierne udjævnes over tid, når den økonomiske stablitetet er tilbage. For de, der har planlagt at bruge de investerede midler til sin snarlige pension kan det være ubehageligt. Isåfald kan man jo blive tvunget til at udskyde sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – eller nøjes med det mindre, hvis man sælger sine aktier.
Der er ingen garanti for afkast, når du investerer i aktier. I værste fald kan det gå en virksomhed så dårligt, at aktierne mister hele deres værdi – som. f.eks. med SAS, der er nu er afnoteret fra børsen. Det er derfor vigtigt, at du kan investere penge, du har råd til at tabe. Og sammenlignet med obligationer er investering i enkeltaktier helt klart en mere risikabel investering.
Sådan kommer kommer du igang med at investere i aktier
Det er vigtigt at gøre sit forarbejde og indhente viden om investering. Sæt tid af til at uddanne dig selv, for den bedste investering er ofte den tid, du bruger på at lære. Det er en god idé at følge de aktuelle nyheder om aktiemarkederne i erhvervsaviserne, hvor mangle af selskaberne også følges tæt af journalisterne. Der findes efterhånden en del investor-portaler, websider og Facebook-grupper, der har med aktier at gøre. Ved at blive medlem af en sådan aktiegruppe kan man deltage i debatten om enkeltaktiers udvikling. Man kan også vælge at blive medlem af Dansk Aktionærforening, hvor der gennemføres kurser i investering.
Når du føler dig klar, er det tid til at vælge et sted hvorfra du kan foretage dine investeringer. Det kan være gennem din egen bank eller det kan være være gennem en af de andre platforme, der er vundet frem grundet særligt attraktive vilkår for aktiehandel – f.eks. Nordnet eller Saxo Bank.
Valg af platform til aktiehandel
Når du skal vælge en handelsplatform, er det vigtigt at se på omkostninger og på, hvor brugervenligt det er at foretage sine investeringer. Du skal se på:
- Gebyrer
- Udvalget af investeringsprodukter
- Brugervenlighed
- Kvaliteten af analyseværktøjer
Nogle platforme kan tilbyde lavere gebyrer, mens andre måske har mere omfattende research- og analyseværktøjer. Det er også værd at overveje, om du ønsker at handle gennem din egen bank, selvom dette ofte kan være forbundet med højere omkostninger.
Husk, at den rigtige platform for dig afhænger af dine individuelle behov og investeringsmål. Tag dig tid til at udforske forskellige muligheder, prøv evt. demo-versioner, hvis de er tilgængelige, før du træffer din beslutning.
Oprettelse af konto
Når du har valgt din handelsplatform, er det næste skridt at oprette et aktiedepot. Dette er din personlige “konto” på aktiemarkedet, hvor dine aktier vil blive opbevaret, når du handler. At oprette et depot er som at åbne en specialiseret bankkonto dedikeret til dine investeringer.
Processen varierer lidt fra platform til platform, men generelt skal du:
- Følge deres specifikke proces for at registrere og verificere din konto
- Give personlige oplysninger
- Bekræfte din identitet
- Muligvis besvare nogle spørgsmål om din økonomiske situation og investeringserfaring.
Når dit depot er oprettet og godkendt, er det tid til at tage det afgørende skridt: at overføre penge til din depotkonto.



Køb af din første aktie
At købe din første aktie er et spændende øjeblik, men husk nu, at det en god idé at være velovervejet og måske endda have en strategi der især omhandler din risikoprofil. Hvor risikovillig vil du være?
En god tommelfingerregel er at vælge aktier fra veletablerede selskaber, du tror på og forstår. Tænk på det som at vælge en partner i et forretningseventyr – du vil gerne vide, hvad de står for, og have tillid til deres potentiale. Når du er klar til at foretage dit køb af enkelte aktier, er processen relativt enkel. Log ind på din valgte handelsplatform, hvad enten det er din egen bank eller en online platform som SaxoInvestor eller Nordnet.
Søg efter den aktie, du ønsker at købe, angiv antallet af aktier eller det beløb, du vil investere, og gennemfør handlen. Fortsæt med at lære, overvåg din investering, og vær forberedt på både op- og nedture på vejen.
Opbygning af en diversificeret portefølje

Når man opbygger formue er det vigtigt med en spredt portefølje af aktiver for at sprede risikoen.
At opbygge en diversificeret portefølje er vigtig for at sprede risikoen. Spredning af sine investeringer over over forskellige aktiver, sektorer og geografiske områder. Det reducerer risikoen betydeligt, fordi et fald i én aktie eller sektor ikke vil have lså stor indvirkning på din samlede portefølje.
En tommelfingerregel for begyndere er at sigte mod at investere i en del forskellige aktier, typisk 10-20 stk. Det kræver naturligvis, at man starter ud ,ed at investere for et større beløb, men ellers må man begynde i det små og så efterhånden opbygge sin portefølje. Husk, at diversificering ikke kun handler om antallet af aktier, men også om at sikre, at disse aktier repræsenterer forskellige industrier og måske endda forskellige lande eller regioner. Dette kan hjælpe med at beskytte din portefølje mod store udsving og potentielle tab, hvis en bestemt sektor eller marked oplever problemer.
At opbygge en diversificeret portefølje er en kontinuerlig proces, der kræver regelmæssig overvågning og justering for at sikre, at den forbliver afbalanceret i overensstemmelse med din strategi og investeringsmål. Dit investeringsmål kan jo variere i forhold til din risikovillighed. Stor risikovillighed har potentialet til et højt afkast, men jo altså også en risiko for et større tab. Er du typen, der får en knude i maven eller ikke kan sove om natten, fordi værdien af en eller flere aktier lige pludselig skrumper, så skal du måske investere mindre risikofyldt.
Diversificering gennem investeringsforeninger og ETF’er
Investeringsforeninger og ETF’er (Exchange Traded Funds) er produkter, der kan hjælpe dig med at opnå en bred diversificering, selv med en relativt beskeden investering. Investeringsforeninger samler penge fra mange investorer for at købe en bred portefølje af værdipapirer. Det er som at være med i en investeringsklub, hvor du får adgang til en bred vifte af aktier, som du måske ikke ville have råd til eller mulighed for at købe individuelt.
Nogle investeringsforeninger spreder endda formuen over op til 200 forskellige selskaber, hvilket giver en imponerende grad af risikospredning. Ved at skyde 10.000 kr i en investeringsforening kan du således sprede din risiko over mange aktier – frem for at købe en enkeltaktie.
ETF’er tager dette koncept et skridt videre. De handles på børser ligesom aktier, men indeholder en bred vifte af forskellige aktiver. ETF’er tilbyder ofte endnu større muligheder for at sprede dine penge ud på forskellige aktier sammenlignet med investeringsforeninger. En særlig type ETF, kendt som indeksfonde, følger et bestemt aktieindeks og giver bred eksponering mod forskellige virksomheder og markedet som helhed. Det gør det muligt for selv små investorer at opnå en diversificering, der tidligere kun var tilgængelig for store institutionelle investorer.
Ved at inkludere investeringsforeninger og ETF’er i din portefølje, kan du effektivt sprede din risiko og potentielt forbedre dit langsigtede afkast, uden at skulle bruge uanede mængder tid på at researche og vælge individuelle aktier.
Balancering af aktier og obligationer
At balancere din portefølje mellem aktier og obligationer er som at justere forholdet mellem spænding og stabilitet i dit økonomiske liv. En blanding af aktier og obligationer kan skabe en mere stabil portefølje ved at balancere højere risikoaktiver med mere sikre investeringer. Aktier tilbyder potentiale for højere afkast, men kommer med større risiko for udsving. Obligationer, på den anden side, tilbyder stabilitet og forudsigelig indkomst, hvilket kan hjælpe med at modvirke aktiemarkedets volatilitet.
Denne kombination kan give en mere stabil afkastprofil over tid, inklusive forventede afkast. Tænk på det som at have både en spændende sportsvogn og en pålidelig familiebil i din garage – hver har sin rolle og komplimenterer hinanden. Den ideelle balance mellem aktier og obligationer afhænger af din personlige risikotolerance og investeringshorisont. Som en generel regel, jo tættere du kommer på at skulle bruge dine penge, jo mere bør du overveje at justere din risiko ned ved at øge andelen af obligationer.
Husk, at have flere aktivklasser i din portefølje ikke kun reducerer risikoen, men giver dig også fleksibilitet til at tilpasse din strategi i takt med, at markedsforholdene og dine personlige mål ændrer sig.
Langsigtede strategier for begyndere

Langsigtet investering vil ofte være den mest hensigtsmæssige vej at gå.
For begyndere er langsigtede strategier ofte den mest fornuftige vej at gå. Disse strategier indebærer typisk at holde aktier i længere perioder, ofte flere år eller endda årtier, for at udnytte markedets langsigtede vækstpotentiale.
En af de mest anbefalede strategier for begyndere er at købe og holde et bredt udsnit af aktier. Dette giver dig mulighed for at følge med markedets generelle stigning over tid. For vi ved jo, netop, at aktiemarkedet over tid, uanset store nedture, giver et pænt årligt afkast i gennemsnit, når man måler over f.eks. 30 år. En anden vigtig overvejelse er at finde en strategi, som du ved, du kan holde dig til, selv når markedet oplever turbulens.
For mange begyndere kan en passiv investeringsstrategi også være attraktiv, her skal man ikke bruge megen tid på dine investeringer og handler sjældent for at holde omkostningerne nede. Uanset hvilken strategi du vælger, er det vigtigt at have en klar plan og at forblive tålmodig og disciplineret i sin tilgang.
Køb-og-hold strategi
Køb-og-hold strategien fokuserer på at købe aktier i solide virksomheder og beholde dem i længere perioder, ofte år eller årtier. Idéen bag er, at selvom aktiemarkedet kan svinge på kort sigt, har det historisk set en tendens til at stige over længere perioder. Det kræver dog en god portion tålmodighed og selvdisciplin, da aktier kan gå tilbage, før de går frem.
Det er vigtigt at huske, at timing af markedet er ekstremt svært, selv for professionelle investorer, og derfor er køb-og-hold strategien ofte den mest profitable for de fleste investorer. Ved at holde fast i dine investeringer gennem markedets op- og nedture, kan du potentielt drage fordel af en langsigtet værdistigning, når blot der er investeret i selskaber af høj kvalitet.
Dollar-cost averaging
Dollar-cost averaging, eller på dansk “gennemsnitsomkostningsmetoden”, er en investeringsstrategi, der indebærer, at du investerer et fast beløb regelmæssigt, uanset om aktiemarkedet stiger eller falder. Det gode ved denne strategi er, at den hjælper med at reducere virkningen af kortsigtede markedsudsving på din samlede investering.
Når aktiemarkedet falder, får du flere aktier for dine penge, og når det er i stigning får du færre – men over tid udjævner det sig. Denne tilgang kan være særligt nyttig for begyndere, da den fjerner presset for at “time” markedet perfekt og gør investeringsprocessen mere systematisk og mindre følelsesladet. At time markedet er utroligt svært, især for nybegyndere, så det bær man ikke kaste sig ud i før man er en erfaren investor – og selv da kan det være meget vanskeligt.
Det kræver disciplin at holde fast i strategien, især når markedet svinger, men det kan potentielt føre til et mere stabilt og mindre stressfuldt investeringsforløb.
Skat og gebyrer ved aktiehandel
Det er vigtigt at være opmærksom på de økonomiske aspekter, der rækker ud over selve køb og salg af aktier. I Danmark er beskatning af aktiegevinster en realitet, du skal forholde dig til. Konkret beskattes aktiegevinster med 27% op til 57.200 DKK (2024-tal) og 42% for beløb derover.
Men ud over skat er der også handelsomkostninger at tage højde for. Disse omkostninger, også kendt som kurtage, kan variere betydeligt mellem forskellige platforme og kan have en væsentlig indvirkning på dit samlede afkast. Faktisk kan hyppig handel resultere i, at du bruger over 4% af din formue om måneden på disse omkostninger alene. Derfor er det afgørende at være sig bevidst om disse omkostninger og overveje, hvordan de påvirker din investeringsstrategi. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor meget der bliver taget i kurtage ved en handel – og hvor meget det koster at have et aktiedepot.
Beskatning af aktiegevinster
Beskatning af aktiegevinster i Danmark følger et progressivt system. For de første 58.900 kr. (2024-tal) i aktieindkomst betaler du 27% i skat. Det svarer til det første trin på trappen. Når du overstiger dette beløb, stiger skattesatsen til 42% for alt derover.
Det er vigtigt at bemærke, at denne skat er en såkaldt endelig skat, hvilket betyder, at du ikke kan modregne dit personfradrag i denne del af din indkomst. Hvis du får tab på dine aktier, kan du dog modregne disse tab i fremtidige gevinster.
At forstå disse skatteregler kab have en vis betydning, når du foretager dine investeringer. Det bør ihvertfald ikke komme som en overraskelse for dig, hvis du på din årsopgørelse kan se, at der er blevet beregnet skat af af dine gevinster ved salg af aktier. Hvis du ikke har taget højde for det i din aktivitet med investering, så kan du risikere at skulle betale ekstra i skat.
Handelsomkostninger
Handelsomkostninger, også kendt som kurtage, er små beløb, der betales hver gang du foretager en handel, men som over tid kan akkumulere til betydelige summer. Disse omkostninger varierer afhængigt af, hvilken platform du bruger til at handle aktier. For eksempel kan der være ekstra gebyrer forbundet med handel af udenlandske værdipapirer, typisk i form af valutavekslingsgebyrer. Det er derfor vigtigt nøje at overveje omkostningerne, når du vælger din handelsplatform.
En strategi til at holde disse omkostninger nede er at begrænse hyppigheden af dine handler, for eksempel ved kun at handle en gang i kvartalet eller hvert halve år. Tænk på det som at planlægge dine indkøb – ved at handle sjældnere, men i større mængder, kan du spare på “leveringsomkostningerne”. Det er også værd at bemærke, at handel gennem din egen bank ofte er forbundet med højere omkostninger i forhold til andre platforme. Der er dog intet til hinder for, at du fortsat er tilknyttet din bank som du plejer, og så har en del af din formue placeret hos en anden platform, hvorfra du kan foretage aktiehandel til en lavere kurtage.
Værktøjer og ressourcer til aktieanalyse
I den digitale tidsalder er vi heldige at have en overflod af værktøjer og ressourcer til rådighed for aktieanalyse. Det er som at have et helt værksted fyldt med specialiserede redskaber til din investeringsrejse. For de, der ønsker at dykke dybere ned i investeringsverdenen, tilbyder online læringsplatforme som Coursera kurser som ‘Financial Markets’ fra Yale University.
Udemy har også en bred vifte af investeringskurser for både begyndere og mere erfarne investorer. Hvis du foretrækker personlig vejledning, kan platforme som Score tilbyde gratis rådgivning fra erfarne forretningsfolk, mens MicroMentor forbinder dig med mentorer i et globalt netværk.
For den daglige analyse og overvågning af markedet er følgende værktøjer nyttige:
- TradingView, der tilbyder realtids visualisering og teknisk analyse
- Yahoo! Finance, der giver markedsoversigter, nyheder og analyseværktøjer
- Investopedia, der tilbyder dybdegående artikler og et omfattende finansielt leksikon
- Seeking Alpha, der giver ekspertanalyser og markedsindsigt
At udnytte disse ressourcer kan hjælpe dig med at træffe mere informerede investeringsbeslutninger og kontinuerligt forbedre dine færdigheder som investor.
Der er flere af disse værktøjer og læringsplatforme på markedet, så man må prøve sig frem og se, hvad der giver bedst mening for en.
Fundamental analyse
Fundamental analyse fokuserer på at grave dybt ned i en virksomheds finansielle sundhed, markedsposition og fremtidsudsigter. Det handler om at se bag facaden og vurdere virksomhedens sande værdi. Der ses på nøgletal, regnskaber og markedstendenser for at danne et helhedsbillede for dermed at finde frem til kvalitetsaktier, der præsterer stabil indtjening og afkast over tid.
Målet kan ofte være at identificere virksomheder, der er undervurderede af markedet, såkaldt value aktier. Dette indebærer en grundig evaluering af virksomhedens økonomi, ledelse og vækstpotentiale. Ved at analysere disse faktorer forsøger investorer at bestemme den “indre værdi” af en aktie. Hvis markedsprisen er lavere end denne beregnede værdi, kan det indikere en god købsmulighed. Ikke altid, men ofte.
Professionelle analytikere bruger ofte fundamental analyse til at identificere lovende investeringsmuligheder. For den individuelle investor kan fundamental analyse være et kraftfuldt værktøj til at træffe mere informerede beslutninger og potentielt opnå bedre langsigtede resultater.
Teknisk analyse
Teknisk analyse er som at studere mønstre og tendenser for at forudsige fremtidige bevægelser. Denne analysemetode er baseret på idéen om, at historiske prisbevægelser kan give indsigt i fremtidige kursbevægelser. I stedet for at dykke ned i virksomhedens regnskaber, som i fundamental analyse, fokuserer tekniske analytikere på prisdiagrammer for at identificere mønstre og trendmønstre.
Tekniske analytikere bruger en række værktøjer og indikatorer i deres arbejde. To af de mest populære er glidende gennemsnit og relative strength index (RSI). Glidende gennemsnit kan hjælpe med at identificere overordnede trends, mens RSI kan indikere, om en aktie er overkøbt eller oversolgt. Ved at kombinere disse værktøjer forsøger tekniske analytikere at forudsige, hvornår det er bedst at købe eller sælge en aktie.
Selvom teknisk analyse ikke kan forudsige fremtiden med sikkerhed, kan den give værdifulde indsigter og hjælpe investorer med at time deres handler mere effektivt. Teknisk analyse giver et øjebliksbillede og kan pege lidt frem. For den erfarne investor, der har kendskab til markedet og til kurshistorikken i en lang række selskaber kan teknisk analyse være værdifuldt.
Regelmæssig overvågning af din portefølje
At overvåge din investeringsportefølje regelmæssigt er vigtigt. Tænk på det som en sundhedstjek for dine penge.
Gennem konsistent gennemgang kan du sikre, at din portefølje forbliver tilpasset dine finansielle mål og risikotolerance over tid. Det giver dig også mulighed for at identificere eventuelle underpræsterende aktiver, der måske skal udskiftes eller justeres. Markedsforhold kan ændre sig hurtigt, og regelmæssig overvågning giver dig mulighed for at foretage rettidige justeringer for at opretholde den ønskede aktivfordeling.
En vigtig del af denne proces er at holde øje med, hvordan et selskab udvikler sig og måske afviger fra egne finansielle mål eller evnen til salg og indtjening. Det kan sommetider være en bedre forretning at skille sig af med en aktie og indkassere et tab – for så at investere i en aktie, hvor fremtidsudsigter er bedre.
Evaluering af dine investeringer
At evaluere dine investeringers er som et sundhedstjek. Det er en proces, der hjælper dig med at forstå, hvor godt din portefølje klarer sig, og giver dig grundlaget for at træffe beslutninger om fremtidige investeringer.
En effektiv måde hvorpå du kan vurdere afkastet på dine investeringer er at sammenligne dine afkast med et relevant benchmark-indeks. Husk dog, at en evaluering ikke kun handler om afkast i form at kursgevinster. Det handler også om den indkomst du har modtaget i form af udbytter.
For at få et mere nuanceret billede kan man bruge risikojusterede afkastvurderinger som Sharpe-ratioen. Sharpe Ratio er et nøgletal, som beskriver forholdet mellem afkast og risiko for en investeringsforening, fond eller ETF – eller for en hel portefølje. Du kan derfor bruge nøgletallet til at se, hvordan afkastet for en investering har udviklet sig i forhold til risikoen ved investeringen.
Dette hjælper dig med at vurdere, om det afkast, du har opnået, retfærdiggør den risiko, du har taget. Endelig er det vigtigt at analysere både de absolutte og relative afkast over forskellige tidsperioder. Det giver dig et mere komplet billede af, hvordan dine investeringer klarer sig både på kort og lang sigt.
Ved regelmæssigt at gennemføre disse evalueringer kan du finpudse din investeringsstrategi og arbejde mod at optimere din porteføljes præstation.



Justering af porteføljen
Justering af din portefølje er en proces, der bør foretages jævnligt for at tilpasse sig ændringer i markedet og dine personlige omstændigheder. Når du justerer din portefølje, bør du overveje faktorer som ændringer i dine finansielle mål eller risikotolerancer.
Måske er du kommet tættere på pensionsalderen og ønsker at reducere risikoen, eller måske har du fået en lønforhøjelse og er klar til at tage lidt mere risiko. Betydelige ændringer i markedstendenser eller økonomiske indikatorer kan også kræve justeringer. For eksempel kan en sektor, du har investeret tungt i, vise tegn på nedgang, hvilket kan være et signal til at omfordele dine investeringer.
Du har måske investeret i en sektor, som har oplevet markant fremgang – det kunne f.eks. være selskaber inden for kunstig intelligens. Fremgangen har måske endda været så markant, at den vægter over 50 procent af din portefølje. Er sektoren meget højt prissat udsætter du dig dermed for en risiko ved en kraftig korrektion i markedet, som vil påvirke hele din portefølje.
I en sådan situation kan det være relevant med en rebalancering, hvor du justerer andelene af aktiver i din portefølje for at opretholde dit ønskede risikoniveau. Husk, at jo tættere du kommer på tidspunktet, hvor du skal bruge dine penge, jo mere bør du overveje at justere din risiko ned. Det er som at sænke farten, når du nærmer dig din destination.
Ved regelmæssigt at justere din portefølje sikrer du, at dine investeringer kommer i overensstemmelse med dine mål.
Resumé
Vi har været igennem en række begreber. Vi startede med at forstå, hvad en aktie er – en lille del af et selskab, der giver dig mulighed for at deltage i dets succes. Vi udforskede fordelene ved aktieinvestering, herunder potentialet for højere afkast og beskyttelse mod inflation, men også risiciene, der følger med. Vi lærte, hvordan man kommer i gang med at investere, fra valg af handelsplatform til køb af din første aktie. Vi dykkede ned i vigtigheden af at opbygge en diversificeret portefølje og undersøgte forskellige langsigtede strategier som køb-og-hold og dollar-cost averaging. Vi kastede også et blik på de praktiske aspekter som skat og handelsomkostninger, der kan påvirke dit samlede afkast. Endelig udforskede vi værktøjer til aktieanalyse og vigtigheden af regelmæssig overvågning og justering af din portefølje. Husk, at aktieinvestering er en rejse, ikke en destination. Det kræver tålmodighed, læring og tilpasning undervejs. Men med den rette viden og tilgang kan det være vejen til at opbygge en pæn formue og dermed sikre sin økonomi bedre.
Ofte stillede spørgsmål
Du behøver ikke et fast minimumsbeløb for at begynde at investere i aktier. Takket være moderne handelsplatforme kan du starte med selv små beløb, men det kan være klogt at spare op til 5.000-10.000 kr. som man så sætter i en aktie, da handelsomkostningerne ellers kan blive forholdsvis store i forhold til investeringen.
Du bør overveje at tjekke dine investeringer en gang om måneden eller kvartalet, med en mere grundig gennemgang mindst en gang om året eller ved større ændringer i dine livsomstændigheder eller på markederne. Man skal passe på ikke at lade sig friste til hyppig og unødvendig handel. At lade sig styre af impulser kan føre til overreaktion.
Valget mellem individuelle aktier og investeringsforeninger/ETF’er afhænger af flere faktorer, herunder din erfaring, temeperament, tid til rådighed for research og risikovillighed. Hvis du er en begynder eller har begrænset tid, kan investeringsforeninger og ETF’er være ideelle på grund af bred diversificering og professionel forvaltning. Erfarne investorer kan dog foretrække en kombination af begge for at balancere fordele og risici.
Inflation og rente kan have både positive og negative effekter på dine aktieinvesteringer. Visse aktier og sektorer(defensive aktier) kan være en god beskyttelse mod inflation og renteuro på lang sigt, da de erfaringsmæssigt er bedre til at modstå økonomisk usikkerhed.
En høj rente er med til at at bremse vækst, fordi det gør det dyrere at investere for virksomhederne – omvendt vil en lavere rente alt andet lige have en gavnlig virkning, fordi det stimulerer investering og forbrug.
Aktivt forvaltede fonde har potentiale for højere afkast, men har også højere gebyrer og risiko, mens passivt forvaltede fonde har lavere gebyrer og giver bred markedseksponering. For mange begyndere og langsigtede investorer kan passivt forvaltede fonde være et godt valg på grund af deres lave omkostninger og brede diversificering. Det kan dog være fordelagtigt at kombinere begge typer afhængigt af ens mål og risikotolerance. Det kan være en god idé at følge med i, hvordan disse fonde performer – ofte vil man se, at passivt forvaltede fonde leverer lige så gode afkast som aktivt forvaltede.
Måske du også kunne være interesseret i:
De bedste investeringsplatforme i 2024
Har du overvejet REIT? Vi guider dig til simpel ejendomsinvestering via aktier